Džeparoši iz BiH haraju metroom, francuska policija ih hapsi svako malo

28/07/2023
1 minuta čitanja

Imaju već uhodanu tehniku – svoje žrtve uglavnom prate od mjesta gdje putnici karticama kupuju karte za metro. Kako su već prilično vješti, snime, odnosno skeniraju broj kartice, i automatski je isprazne

Policija francuskog grada Toulouse posljednjih mjeseci ima velikih problema sa nekoliko džeparoša iz BiH, koji operišu po stanicama podzmene željeznice. Radi se zapravo o modernim džeparošima koji novac ne kradu iz torbi i ruksaka, već s bankovne kartice.

Jučer su, kako prenose mediji, uhapšeni muškarac (20) i žena (23), koji su i ranije privođeni. Naime, njih dvoje su redovno hapšeni od marta mjeseca, ali se uvijek vraćaju na isto mjesto i isti “posao”. 

Imaju već uhodanu tehniku – svoje žrtve uglavnom prate od mjesta gdje putnici karticama kupuju karte za metro. Kako su već prilično vješti, snime, odnosno skeniraju broj kartice i automatski je isprazne.

Najmanje što su do sada uzeli sa kartice bilo je 500 eura, a ostale cifre su bile veće. Da ne prezaju i od napada svjedoči i slučaj kada su napali jedan bračni par. Upravo tom prilikom su snimljeni nadzornim kamerama i policija ih je odmah prepoznala.

Navodno, prema podacima koje ima policija Francuska nije jedina njihova stanica, već oni već “operišu” i po Austriji te Belgiji.

Zanimljivo da ih skoro svi policajci Toulousea već znaju i čim ih vide, oni ih privode. Inače, pri svakom privođenju tvrde da imaju 11 i 12 godina, što je već u više navrata dokazano da nije istina. 

Idina vrh