Elmedin Konaković: Nismo napravili iskorak ka EU

19/07/2023
minuta čitanja

Imamo odgovor na Dodikove blokade, kazao je Konaković

Uprkos dobrom startu nakon imenovanja Vijeća ministara BiH, zbog neustavnog djelovanja iz RS i političke krize koja je uslijedila, naša zemlja nije ispunila uvjete potrebne za intenziviranje evropskog puta.

Gutamo knedle

Ovo je ocjena ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića pred današnju sjednicu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU koja se održava u Briselu.

– Iz onog što smo čuli, ali i iz nekoliko već usvojenih akata u Evropskom parlamentu, evidentno je da napredak postoji, ali to, prema mom mišljenju, neće biti dovoljno kako bismo napravili ključni iskorak ka članstvu u EU. Zato stalno ponavljam o tim kompromisima koje pravimo, knedlama koje gutamo u teškim situacijama, jer imamo nekoliko mjeseci u kojima bismo mogli, s nekoliko ozbiljnih zakona, BiH značajno približiti EU – kazao je Konaković.

U razgovoru za ističe da svaki političar u BiH ima interes da učestvuje u približavanju BiH članstvu u EU, jer to donosi benefite svim građanima. Nije mu jasno zašto ne koristimo otvorenu priliku, podršku nekoliko ministara vanjskih poslova koji otvoreno lobiraju za BiH i novu politiku proširenja, drugačiju od početka ruske agresije na Ukrajinu.

– Uvjeren sam da i Dodik i političari iz RS imaju interes, ali da prevladava neki drugi, da politika SNSD-a i Dodika na prvo mjesto stavlja narod Rusije, a tek na drugo srpski narod u BiH – istakao je Konaković.

Komentirajući odgovor međunarodne zajednice na secesionističke odluke iz RS, kaže da je on puno ozbiljniji nego u sličnim situacijama ranije. Ekonomske sankcije trenutno se najjasnije vide.

Pogrešni potezi

– Iz diplomatskih krugova i ja sam dobio informacije da će Svjetska banka i EBRD zaustaviti projekte u RS. Vidjeli ste da je iz sredstava Evropske komisije FBiH korisnik najvećeg dijela na zapadnom Balkanu, a RS je dobila 0 KM. Mislim da će vlasti RS manji bh. entitet odvesti u potpunu izolaciju. Ovo je igra živaca, strpljenja, hladnih glava, ne smijemo se upustiti u taj ringišpil Dodika, koji na dnevnoj bazi provocira konflikte. Nikakvih secesija, negiranja Ustavnog suda, SIPA-e, Tužilaštva BiH ne može biti, osim kriminalnih, a moramo držati otvorena vrata i pokušati uhvatiti taj posljednji voz – rekao je Konaković.

Dok se pokušava boriti s Dodikovim secesionizmom i osigurati nastavak puta ka EU, aktuelna vlast trpi kritike opozicije i dijela javnosti u FBiH. Konaković kaže da su u pravu oni koji tvrde da Dodik uvijek prvi povlači poteze, ali dodaje da je dobro da ih vuče prvi kad su potezi pogrešni. Upozorava da će u slučaju nastavka antidejtonske i antievropske politike Dodik dobiti odgovor i unutar države.

– Bili smo hrabri da razgovaramo o stvarima o kojima se ranije nije razgovaralo. Sve kako bi BiH uhvatila posljednji evropski voz, ljudi u BiH ostali, bolje živjeli i vraćali svoju djecu. On može kad hoće da zaustavi stvari na Predsjedništvu, paralizira Vijeće ministara ili u Domu naroda, s četiri ruke da zaustavi sve što mu se ne sviđa. U tom slučaju mi odgovaramo adekvatno, pa RS, osim međunarodnih, ima i domaće institucije okrenute protiv sebe – istakao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Odlučnost i oprez

Ne bi ga iznenadilo da, nakon sve češćih apela, EUFOR i/ili NATO pojačaju prisustvo u BiH i rasporede jedinice u Brčkom.

– Cijela međunarodna zajednica zna da se BiH možda posmatra kao neko novo žarište, da je nekome cilj da izazove neke nove konflikte, kako bi se priča iz Ukrajine prenijela na druge dijelove Evrope. Svi su odlučni da se to ne desi, ali su istovremeno vrlo oprezni da sami ne izazovu neku novu nevolju – dodao je Konaković.

Idina vrh