Evropska centralna banka će početi smanjivati kamatne stope u eurozoni

03/06/2024
1 minuta čitanja

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) ove sedmice početi smanjivati kamatne stope u eurozoni sa historijski najviših nivoa, ali to ne znači da će taj potez pokrenuti ciklus brzog popuštanja.

Kreatori politike spremni su smanjiti troškove zaduživanja u eurozoni za četvrtinu postotnog boda u četvrtak, određujući ključnu kamatnu stopu na 3,75 posto s trenutne rekordne nivoe.

Dužnosnici ECB-a naširoko su označili nadolazeće smanjenje i odbacili zabrinutost oko odstupanja od američke centralne banke, čija je snažna ekonomija potisnula očekivanja o tome kada će početi smanjenje stope.

Institucija sa sjedištem u Frankfurtu pokrenula je ciklus povećanja bez presedana sredinom 2022. dok su troškovi energije i hrane porasli nakon ruske invazije na Ukrajinu i usred problema u opskrbnom lancu povezanih s pandemijom.

Nakon 10 uzastopnih povećanja, zadržala je stope na čekanju od oktobra. Međutim, postojano usporavanje inflacije znači da je smanjenje sada na pomolu, što bi ublažilo pritisak na opterećenu eurozonu.

Idina vrh