Formiranje vlasti i preletačevići: Opet je u modi stara priča o mijenjaju stranačkih dresova

Odluka dvojice zastupnika PDA koji su izabrani u Skupštinu Tuzlanskog kantona da napuste stranku i učestvuju u formiranju vlasti sa SDA, ponovo je pod svjetla javnosti izvukla priču o tzv. preletačevićima i tome da li mandat treba pripadati stranci ili pojedincu.

Nakon što pojedinci odluče napustiti stranku sa kojom su dobili mandat u skupštini, obično uslijede reakcije u kojoj stranke traže da se mandat vrati. Ipak, slučajevi da se mandat zaista vrati rijetko se dešavaju. Zakon je što se toga tiče jasan i mandat pripada pojedincu koji ga je osvojio.

Stranke su na ove pojave pokušale reagovati na razne načine. Tako su iz PDA pozvali visokog predstavnika da reaguje i naredi vraćanje mandata, dok je zabilježeno i da je Demokratska fronta sa svojim kandidatima pred prošle izbore potpisala ugovore. Na osnovu toga ugovora DF je pokrenuo postupak protiv Edite Velić od koje traži da zbog napuštanja DF-a i prelaska u NiP plati gotovo 70.000 KM.

Naravno, činjenica je i da stranke pozive za vraćanje mandata upućuju tek onda kada se nađu na “oštećenoj” strani, a vrlo rado u svoje redove ili skupštinske većine prihvate zastupnike koji su mandat osvojili u okvirima druge stranke.

U prethodnom mandatu, u Kantonu Sarajevo je čak 13 zastupnika promijenilo svoje stranačke dresove, te naravno niko od njih osjetio potrebnim da mandat vrati stranci. Najzvučnija imena koja su mijenjala stranke su bili svakako Aljoša Čampara, Mirza Čelik, Jasna Duraković, Damir Marjanović, te Damir Nikšić.

Promjena stranačkih dresova nije bila rijetkost ni na višim nivoima vlasti. U državnom parlamentu Denis Zvizdić je u toku mandata napustio SDA, te pristupio Narodu i pravdi, dok je Obren Petrović napustio SDS i pristupio SNSD-u. Neokržnjen nakon prošlih izbora nije ostao ni SDP. Enver Bijedić je napustio SDP sa kojim je ušao u Parlament BiH i ubrzo formirao stranku Socijaldemokrate.

SBB je napustio Damir Arnaut pa pristupio Našoj stranci.

Na nivou parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine između ostalih poznati su slučajevi Adisa Arapovića koji je napustio Savez za bolju budućnost, a onda osnovao stranku Zeleni Bosne i Hercegovine. Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Nedžad Šečić, Mile Atlagić i Hasan Muratović su iz parlametarnih klupa Federacije BiH napustili SDP sa kojim su osvojili mandat na izborima 2018. godine.

Ostaje otvoreno pitanje da li pojedinci koji nakon izbora mijenjaju stranačke dresove varaju svoje birače i od demokratije čine karikaturu ili zapravo svojim potezima pokazuju vitalnost demokratije u Bosni i Hercegovini.