Ganić i drugi se izjasnili da nisu krivi u slučaju “Dobrovoljačka”: “Ko se brani rijetko čini zločine”

12/07/2022
1 minuta čitanja

Na Sudu BiH danas je održano prvo ročište na kojem su se Ejup Ganić i još devet osoba u predmetu “Dobrovoljačka” izjasnili da nisu krivi za ono šta se optužnicom terete.

Podsjetimo, Osim Ganića, optužnicom koju je 12. maja podigao Sud BiH, obuhvaćeni su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.U prostorijama Suda BiH u Sarajevu, svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Po izlasku iz sudnice medijima se obratio advokat jednog od optuženih Asim Crnalić.”Onaj ko je napadnut ima se pravo braniti. U principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine. Ovdje je takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može zaključiti da su zločini počinjeni.

Oni koji ne vjeruju, nek pogledaju šta je rekao general Kukanjac”, kazao je Crnalić.Tokom suđenja bit će saslušano 277 svjedoka.”Naravno da smo gledali dokaze koji su priloženi uz optužbu. Gledajući formalno, moguće je optužiti i kada Hag nije našao elemente za optužbu, ali to je indikacija i za tužioce i za sud.

To samo po sebi dovoljno govori s kakvom težinom dokaza tužilaštvo raspolaže”, zaključio je Crnalić, inače advokat trećeoptuženog Hamida Bahte.Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN-a.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo 2018. godine zbog sumnje da je počinjen ratni zločin. Istraga je provedena zbog sumnje na ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika te zbog sumnje na krivično djelo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Idina vrh