Gatački imam nakon napada: Pucano u kuću koja se obnavlja

03/05/2024
1 minuta čitanja
Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar saopćio je da se jučer dogodio napad na bošnjačku povratničku porodicu u Gacku, prilikom čega je korišteno vatreno oružje.

Dizdar je u objavi podijelio i fotografije na kojem se može vidjeti kuća na koju je izvršen napad.

– Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama. Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca. Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo. U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi. Ministarstvo će već ujutro na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška – naveo je Dizdar.

Ovim povodom kontaktirali smo glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet-ef. Bilalića.

– Islamska zajednica prati stanje na terenu već duže vrijeme. Svjedoci smo dizanja tenzija. Ohrabrujemo naše povratnike. Ovaj incident se desio u prigradskom naselju Gračanica kod Gacka. Pucano je iz vatrenog oružja na kuću Hama Krvavca koja se obnavlja, i u koju će useliti na ljeto ako Bog da – izjavio je on za Preporod.info.

Istaknuo je da je imao razgovor sa načelnikom Opštine Gacko i načelnikom Policijske uprave Trebinje, koji su, kako kaže, izrazili punu podršku sigurnosti povratnika i što skorije rasvjetljavanje i otkrivanje počinioca.

– Neka istraga ide svojim tokom, mi ćemo i dalje biti pribrani i pratit ćemo situaciju na terenu. Očekujemo da policija i sve druge nadležne institucije profesionalno obave svoj posao. – poručio je Bilalić.

Kako je saopćeno iz Policijske uprave Trebinje, izvršen je uviđaj i radi se na utvrđivanju okolnosti.

– Policijski službenici su utvrdili da je u kući u kojoj, prema riječima lica koje je prijavilo niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja – navodi se u policijskom saopćenju.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje nastavljaju da preduzimaju sve mjere i radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

(Vijesti.ba/Preporod.info)

Idina vrh