Grad Sarajevo razmatra promjenu lokacije za spomenik kralju Tvrtku

24/10/2022
1 minuta čitanja

Gradsko vijeće Grada Sarajeva održat će u srijedu 26. oktobra sjednicu na kojoj će se između ostalog razmatrati i izmjena lokacije na kojoj bi se trebao nalaziti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Kako je naglašeno, Odluku o izmjeni odluke o podizanju spomenika kralju Tvrtku predložila je Komisija za spomenike, a umjesto dosadašnjeg prijedloga prema kojem se spomenik trebao nalaziti u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, nova lokacija bi trebala biti u blizini Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Spomenik se podiže na zemljištu k.č. 1086/2 KO Sarajevo VII, lokalitet pored replike srednjovjekovnog stećka, a prema idejnom rješenju koji je sastavni dio ove Odluke”, navodi se u odluci.

Također, predlagači su objasnili i razloge za donošenje ovakve odluke.

“Grad Sarajevo je donio Odluku o podizanju spomeniku kralju Tvrtku I Kotromaniću u kojoj je definisao lokaciju podizanja i idejno rješenje, odnosno u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo. Grad Sarajevo je pribavio prethodno pozitivno mišljenje Općine Centar kao i mišljenje Zavoda za planiranje KS u kojem je, između ostalih, predložena i navedena lokacija”, pojasnili su.

Ipak, ističu kako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje.

“U dostavljenom mišljenju navedeno je da idejno rješenje nije u skladu s Odlukom proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva”, objasnili su.

Zbog toga, Grad se odlučio na izmjenu lokacije.

“Nova predložena lokacija nije u obuhvatu prethodno navedene odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Predložena lokacija nalazi se uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Lokalitet je predložen jer omogućava sagledivost spomenika sa svih strana, a u blizini je državnih institucija”, poručili su iz Grada Sarajeva.

Idina vrh