Gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Banje Luke pisali Von der Leyen da oni žele međusobnu saradnju

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković pisali su predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

U zajedničkom pismu gradonačelnici tri najveća grada u Bosni i Hercegovini navode da su Sarajevo, Banja Luka i Mostar odlučni da sarađuju i razmjenjuju iskustva sa ciljem stvaranja okruženja u kojem će građani biti zadovoljni.

“U protekloj godini pokazali smo da možemo biti partneri sa evropskim gradovima u projektnim aktivnostima i postizanju ciljeva u lokalnom razvoju. Gradska diplomatija je brza i efikasna i međusobno povezana veza naših prijateljskih gradova je resurs od velike vrijednosti za transfer znanja i dobre prakse”, piše u pismu.

Naglašavaju da kandidatski status i članstvo Bosne i Hercegovine u EU porodici pružaju veliki poticaj i ohrabrenje gradovima u njihovoj iskrenoj želji i interesu.

“To je poruka koja je posebno bitna mladim ljudima. Oni moraju imati nadu i vjeru u bolju budućnost. Zato je vrlo važno da im pokažemo da će imati šansu za progres i uspjeh u njihovim gradovima i državi. Ta poruka je jako bitna na putu ka stabilnosti, demokratiji i prosperitetu te svim drugim vrijednostima koje su utjelovljene i njegovane od porodice evropskih gradova i naroda. Želimo da pokažemo i demonstriramo svima da smo dio Evrope i svijeta”, pišu Karić, Stanivuković i Kordić.

Dalje ističu da znaju da nisu postigli limit svojih sposobnosti te da novi izazovi leže ispred njih i da će na te izazove odgovoriti razvojem gradova koji su u svojoj pojavi i evropski i autentični, te demokratski u osnovi, gradovi u kojima svaka osoba bez obzira na svoju vjersku, etničku ili političku pripadnost može komforno živjeti i raditi.

“Želimo da gradimo Evropu zajedno sa vama i da damo svoj doprinos miru, stabilnosti i demokratiji. Na kraju želimo da izrazimo našu zahvalnost Evropskoj uniji na njihovoj predanosti Bosni i Hercegovini i našoj Evropskoj perspektivi”, zaključuju u pismu.