Hamdija Abdić Tigar rekao svom protivkandidatu u TV duelu: Znam ja svašta, pazi da ne bi osjetio

01/02/2023
1 minuta čitanja

Kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća Hamdija Abdić Tigar sinoć je, u nekoliko navrata, uputio riječi svom protivkandidatu iz POMAK-a Elvedinu Sediću koje bi se mogle okarakterisati kao prijetnja.

Abdić se u jednom trenutku obratio Sediću riječima “znam ja još svašta iz praktičog dijela, pazi da ne bi osjetio” i “mene ljudi znaju svakako, u ovom i onom svijetlu, volio bih da me ti ne upoznaš”.

Iz POMAK-a smatraju da su dužni takvo ponašanje javno osuditi, te prijaviti nadležnim organima i CIK-u, u smislu kršenja člana 7.3, stav 1, tačka 7 Izbornog zakona BiH.

“Nedopustivo je da se u 21. stoljeću, na demokratskim izborima koji podrazumjevaju zagarantirano pravo na iznošenje mišljenja, stavova i slobodno izražavanje, prijeti protukandidatu u emisji uživo, porukama koje stvaraju osjećaj nelagode i nesigurnosti kod građana te ugrožavaju ličnu sigurnost kandidata Elvedina Sedića. Uz puno uvažavanje ličnosti Hamdije Abdića kao ratnog komandanta i doprinosa koji je u ratnom periodu pružio našem gradu i građanima, smatramo da je takav vid komunikacije u političkom i javnom diskursu apsulutno neprihvatljiv, bez obzira od koga dolazio”, saopćili su iz POMAK-a.

Rekli su da očekuju javno izvinjenje Abdića i stranke čiji je kandidat za takvo ponašanje.

“Upravo zbog takvih istupa kandidata Abdića potvrđuje se tvrdnja da je SDA kao ozbiljan politički subjekt trebala i morala u utrku za tako ozbiljnu poziciju kakva je pozicija gradonačeknika, ponuditi kandidata koji je u stanju prihvatiti drugačije mišljenje od vlastitog, kao i kritiku, u istoj mjeri i na isti način kako je i on spreman da kritikuje druge protukandidate”, saopćili su iz POMAK-a.

Na raniju javnu prijetnju bližeg srodnika kandidata Abdića putem društvene mreže Facebook, nakon prve debatne emisije na FTV, gdje je poručio da će Sedića “svezati za šljivu”, nismo reagovali. Međutim,

. Ili bi kandidati i građani drugačijeg mišljenja i pogleda od Abdića ipak trebali strahovati?

Idina vrh