Historijska uloga “trojke”

22/05/2023
1 minuta čitanja

Pisma čitalaca

Smjena vlasti u dijelu države u kojem se Bošnjaci većina, predstavlja historijski važan napredak u političkom životu najbrojnijeg naroda u BiH.
Možda se to danas i ne vidi tako jasno i precizno kad govorimo o širokim narodnim masama, ali nedvojbeno je da je sarajevska “trojka” uspjela prevazići politički mulj, najčešće kreiran iz SDA, i preuzeti političku lidersku ulogu tamo gdje su Bošnjaci najbrojniji i pokrenuti povratak na scenu bošnjačkih lidera u međunarodnim relacijama.


Kako je bilo važno preuzeti tu ulogu, danas je još važnije sačuvati istu, jer ono što je SDA nakon poraza trebala, temeljitu kadrovsku čistku i to u samom vrhu, neće se dogoditi.


Sarajevska “trojka” je toga sasvim sigurno svjesna, ali upravo zbog toga mora staviti po strani unutrašnja prepucavanja, uglavnom zbog podjele plijena, frakcionaštvo koje je očigledno u sve tri partije, izbor podobnih stranačkih prvoboraca umjesto kvalitetnih kadrova i sve ono što opozicione SDA “hijene” sada mogu iskoristiti za povratak na vlast. A to bi bilo, u ovoj konstelaciji odnosa sa Izetbegovićima na čelu, pogubno za bošnjački narod, naročito kada govorimo o odnosu sa ključnim međunarodnim igračima.


Najava kongresa SDA na kojoj će se ponuditi Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović kao kandidati za predsjednika stranke, u današnjim vremenima, najgore je što se moglo ponuditi Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, iskrenim i nekorumpiranim patriotama i svima koji vole ovu državu.

Upravo zbog toga “trojka” mora napraviti iskorak o unutrašnjim odnosima, i početi razmišljati državnički i to na način kako da ostane na vlasti duže nego što ostanak Izetbegovića na čelu SDA bude realna prijetnja političkom životu u BIH. Jer akternativa “trojki”, jednostavno, ne postoji.

Idina vrh