Huremović: Novinske agencije trebaju biti stubovi izvještavanja u svojim zemljama

13/05/2022
1 minuta čitanja

Proljetna konferencija i vanredna Generalna skupština Evropske alijanse novinskih gencija (EANA), kojoj je domaćin bila Federalna novinska agencija (FENA), održane su u protekla dva dana u Sarajevu.

Kako je kazao direktor Federalne novinske agencije (FENA) i član Upravnog odbora EANA-e Elmir Huremović, EANA je vodeća alijansa novinskih agencija u Evropi i svijetu, koja okuplja predstavnike iz 32 vodeće evropske novinske agencije.

Huremović je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da je ovogodišnja konferencija imala interesantne i važne teme, posebno za žitelje Bosne i Hercegovine, koje mnoge od ovih tema direktno dotiču.

– Tematika kojom smo se bavili su činjenice protiv fikcije u vremenima krize kakve su pandemija i prije svega ratovi. Već sam rekao da je Sarajevo vjerovatno najbolje mjesto da se ovakve teme obrađuju, zbog ne tako davnih iskustava građana ovog grada koja su veoma slična onome što danas proživljavaju ljudi u Ukrajini – rekao je Huremović.

Podsjetio je da evropske novinske agencije trebaju biti stubovi izvještavanja u svojim zemljama, te istaknuo da je ovogodišnja EANA bila veoma uspješna. Kako je kazao, razmijenjeni su stavovi i mišljenja između čelnika vodećih evropskih agencija te je istaknuto da je uloga novinskih agencija u tačnom izvještavanju od presudne važnosti.

– Uloga novinskih agencija je nezamjenjiva bez obzira na ogroman uticaj društvenih platformi na mišljenje javnosti – podvukao je direktor Fene.

Idina vrh