IGK – Otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH sa zahtjevom za smjenu Mladena Grujičića

29/03/2022
minuta čitanja

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem od njega traži da na osnovu bonskih ovlasti i Inzkovog Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je stupio na snagu 28. jula prošle godine, smijeni načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića.

– Pripadnik jedinice Škorpioni, Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je “VIP” gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici svečano obilježen Dan Općine u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici, pred kamerama, ubijali zarobljene Srebreničane – naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ratni zločinac Saša Cvjetan je šesnaest godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uslovnu slobodu. Bio je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima u Podujevu, počinjenog u martu 1999. godine. Proglašen je krivim za ubistvo 14 albanskih civila, žena i djece, članova porodice Bogujevci.

– Vijeće za implementaciju mira u BiH je na sastanku u Bonu, decembra 1997. godine, visokom predstavniku u BiH dalo mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja. Vijeće je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su definisana ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH – napominju iz IGK-a.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada ističu da je “pozivom presuđenom ratnom zločincu Saši Cvjetanu da prisustvuje obilježavanju Dana Općine Srebrenica, načelnik Mladen Grujičić grubo negirao presude vrhovnih pravnih autoriteta u svijetu, sudova Ujedinjenih nacija, slavljenjem presuđenog ratnog zločinaca, što je razorna politička afirmacija genocida u ime poricanja genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, a sve u cilju ponižavanja i zastrašivanja preživjelih žrtava genocida”.

– Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, ona ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici. Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je kažnjivo u BiH. Naime, u “Službenom glasniku BiH” 27. jula 2021. su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH koje je 23. jula nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko – istakli su iz IGK-a.

Iz IGK-a od visokog predstavnika traže, u ime istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode, članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, u ime istine i pravde, u ime bolje budućnosti Srebrenice, simbola največeg zločina poslije holokausta u Evropi, zločina koga navedeni načelnik slavi, u ime bolje države BiH i u ime mira i stabilnosti u regiji, da smijeni načelnika općine Srebrenica Mladena Grujičića.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada podsjećaju da pozicija načelnika općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava međunarodno pravo i međunarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja idejne tvorce i realizatore genocida smatra herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika. 

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh