Isak: Helikopterom sam prevezen u svojstvu zastupnika, a ne u svojstvu sina

17/07/2023
minuta čitanja

Povodom vožnje u helikopteru Federalne uprave policije (FUP) oglasio se zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Arnel Isak.

On je u odgovoru SDA-u poručio da je helikopterom prevezen u svojstvu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a ne u svojstvu sina federalnog ministra unutrašnjih poslova.

“S obzirom na to da je navedeno pitanje postalo političko pitanje koje opozicija, predvođena SDA, pokušava zloupotrijebiti i dovesti u negativan kontekst s radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, dužan sam reći sljedeće: Helikopterom sam od Bratunca do Sarajeva prevezen u svojstvu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a ne u svojstvu sina federalnog ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Isak.

Dodao je kako ni on, a ni federalni ministar unutrašnjih poslova nisu insistirali na tome da se on vozi helikopterom.

“Vožnja je realizovana na osnovu sigurnosne procjene i preporuke ovlaštenih službenih lica što je potvrđeno iz FMUP-a. Dakle, izdate su sve potrebne saglasnosti. Kontekst naprijed navedene procjene je mnogo dublji i o njemu ne mogu govoriti do okončanja postupka. Za razliku od pojedinih ministrica iz prošlog saziva državne vlade, trenutna vlast u Fedraciji BiH poštuje sigurnosne preporuke ovlaštenih lica”, istakao je.

Opoziciji je poručio da je ovo za njih možda novina jer su navikli da njihovi kadrovi policijske službenike koriste kako bi im vukli namirnice iz supermarketa.

Odbacio je i kao lažne ocijenio navode kako je riječ o “porodičnoj vožnji”.

“‘Porodičnom vožnjom’ može se nazvati prijevoz sina jedne ministrice u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH iz Sarajeva u daleki Katar, a sve na osnovu sporazuma između te iste ministrice i direktora sigurnosne agencije koji pripada istoj ‘političkoj porodici’ kao i sama ministrica”, naglasio je Isak.

Dodao je da se naširoko može govoriti i o suprugama zastupnika u Parlamentu Federacije BiH zaposlenim u Federalnoj upravi civilne zaštite, a koje su, kako tvrdi, na osnovu članstva u Nadzornom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić uzimale po 1.100 KM mjesečne naknade.

“Možemo konstatovati i kako moj otac nikada nije na mene ‘uknjižio’ namjensku industriju Federacije BiH, a kako su radili pojedini premijeri sa svojim kćerkama. Da se razumijemo, to nikada neće ni uraditi jer je to nemoralno i nezakonito. Možemo otvoreno i transparentno pričati i o identitetima osoba koje su u prošlom sazivu vlasti prevožene službenim motornim vozilima? Možemo – ako hoćete i ako ne strahujete, ne od javnosti, već od vlastitih porodica. Sve možemo transparentno iznijeti”, naglasio je Isak.

Njegova vožnja helikopterom, dodao je, nije koštala Federaciju BiH nijednu konvertibilnu marku jer se helikopter svakako kretao na relaciji Bratunac – Sarajevo.

“Vaš lopovluk jeste. I zato nemojte ulaziti u zonu politikanstva jer ste posljednji pozvani da govorite, a kamo li da izmišljate priče o zloupotrebama javnih sredstava. Vi ste sinonim za zloupotrebu. Zloupotrebu svake vrste. Zloupotrebu pandemije koronavirusa, medicinskih aparata, donacija, državne službe, obavještajne agencije, javnih preduzeća – svega s čim ste imali bilo kakve veze”, zaključio je Isak.

Idina vrh