Iz OHR-a stigla vijest koja će izazvati panični napad kod Milorada Dodika

24/04/2023
1 minuta čitanja

OHR objavio je da formirao Radnu grupu eksperata vezano za rješavanje pitanja državne imovine.

Vijest je to iz OHR-a koja će sigurno izazvati panične napade kod Milorada Dodika koji je već nekoliko puta najavio da će se RS otcijepiti od BiH ako se stranci umiješaju u ovo pitanje.

OHR je saopćio da je Radna grupa formirana uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i to kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini.

“Ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti. Prva radna sjednica u okviru procesa tehničkih konsultacija održana je danas u Sarajevu. Radna grupa, koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja”, saopćeno je

Kako se navodi, cilj Radne grupe je da sakupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini pružila pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

“Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije rješavanje se već dugo čeka”, naveli su iz OHR-a.

Inače, ovo saopćenje iz OHR-a dolazi u trenutku od Dodika uporno stižu najave secesije zbog pitanja državne imovine. Danas je najavio posebnu sjednicu NSRS na kojoj će se razamtrati izjava koja podrazumjeva ‘osamostaljenje RS’ unutura BiH.

Idina vrh