Iz OHR-a stigla vijest koja će izazvati panični napad kod Milorada Dodika

OHR objavio je da formirao Radnu grupu eksperata vezano za rješavanje pitanja državne imovine.

Vijest je to iz OHR-a koja će sigurno izazvati panične napade kod Milorada Dodika koji je već nekoliko puta najavio da će se RS otcijepiti od BiH ako se stranci umiješaju u ovo pitanje.

OHR je saopćio da je Radna grupa formirana uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i to kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini.

“Ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti. Prva radna sjednica u okviru procesa tehničkih konsultacija održana je danas u Sarajevu. Radna grupa, koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja”, saopćeno je

Kako se navodi, cilj Radne grupe je da sakupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini pružila pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

“Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije rješavanje se već dugo čeka”, naveli su iz OHR-a.

Inače, ovo saopćenje iz OHR-a dolazi u trenutku od Dodika uporno stižu najave secesije zbog pitanja državne imovine. Danas je najavio posebnu sjednicu NSRS na kojoj će se razamtrati izjava koja podrazumjeva ‘osamostaljenje RS’ unutura BiH.