Iz Olimpijskog bazena Otoka se prisjetili izgradnje ovog objekta u Sarajevu

24/08/2022
1 minuta čitanja

Predstavnici Olimpijskog bazena Otoka na zvaničnoj Facebook stranici nizom fotografija prisjetili su se gradnje ovog objekta.

Na području na kojem se danas nalazi Olimpijski bazen, 2005. godine kada je započeta gradnja bila je ogromna zelena površina.Nakon niza inicijativa, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine započeli su projekt izgradnje bazena te su kroz određene procente finansijski podržali projekat.

Bazen je zvanično otvoren 2008. godine, a njegova izgradnja koštala je 15,5 miliona KM. Unutar objekta izgrađena su dva bazena i to glavni bazen dimenzija 50 x 25 metara dubine 2,2 metra koji ima deset traka.Pored njega, izgrađen je dodatni bazen manjih dimenzija.

S obzirom na to da je bazen od početka imao prefiks “olimpijski”, uoči otvaranja dobio je sve dozvole i od Internacionalne plivačke organizacije (FINA).Osim dva bazena, objekat pruža i druge mogućnosti kao što su sauna, teretana i fitnes sala.Pored Sarajeva, Bosna i Hercegovina posjeduje još jedan olimpijski bazen u Banjoj Luci.

Nakon što je bosanskohercegovačka i evropska šampionka u plivanju Lana Pudar popularizirala ovaj sport, u Mostaru se konačno pokrenula priča o izgradnji olimpijskog bazena kojim bi se obezbijedili uslovi za stvaranje novih plivačkih talenata u gradu na Neretvi.

Lokacija za izgradnju bazena već je odabrana, a početkom septembra trebao bi biti raspisan i javni oglas za izvođače radova na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru, tačnije u Južnom logoru.

Idina vrh