Iz penzije se za ‘istragu’ aktivirao Osman Mehmedagić: “Ima’l kakvih premještaja? Ranko je zabrinut”

20/04/2023
1 minuta čitanja

Smijenjeni direktor OSA BiH Osman Mehmedagić, koji je zbog povezanosti s kriminalnim organizacijama stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država i koji je predmet istraga domaćih pravosudnih organa, počeo je tražiti od svojih kontakata informacije za potrebe diskreditacije ljudi na režimskim portalima koje iz sjene uređuje. 

Tako se nedavno Mehmedagić, koji zbog povezanosti s kriminalnim organizacijama ne bi smio imati uvid u bilo kakve informacije vezane za unutrašnju organizaciju policijskih organa, telefonski raspitivao o rasporedu policijskih službenika. 

“Ima li kakvi premještaja?”, upitat će kompromitirani Osman Mehmedagić u telefonskom razgovoru jednu osobu iz policijskih struktura, a čiji je identitet ne želimo otkrivati.

Mehmedagić je potvrdio kako je i dalje u kontaktu s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom tvrdeći kako se raspituje za stanje u policijskim strukturama zbog zabrinutosti Ranka Debeveca.

“Ranko brine ko će imati uvid u njegova putovanja”, reći će Osman Mehmedagić prije nego će objasniti kako je Ranko Debevec sve informacije koje imaju veze s njegovim putovanjima u svojstvu predsjednika Suda BiH proglasio tajnim informacijama, te da se Debevec obratio njemu za pomoć. 

Postavlja se pitanje zbog čega Ranko Debevec kontaktira Osmana Mehmedagića koji više nije direktor OSA BiH i koji je evidentno povezan s kriminalnim strukturama tražeći od njega da se raspituje o imenima i prezimenima, te rasporedu rada policijskih službenika. Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg bi Debevec kao predsjednik Suda BiH, trebao biti u kontaktu s Mehmedagićem koji je završio na crnoj listi SAD-a i zbog nezakonitog presretanja komunikacija putem BH Telecoma, a sve u interesu SDA. Naravno postoji i mogućnost da Mehmedagić lik i djelo predsjednika Debeveca zloupotrebljava, o što bi radi digniteta ove institucije trebalo istražiti.

Kompromitirani direktor OSA BiH krenuo je u prikupljanje informacija koje planira u narednim danima putem Avde Avdića objaviti na portalu Istraga.ba.

“Završit ću ja to s Avdom”, kategoričan je bio Osman Mehmedagić u telefonskom razgovoru s drugom osobom bliskom SDA, a koja slovi za njegov kontakt u institucijama BiH. 

Kako saznajemo, Sud za ljudska prava u Strazburu nedavno je donio presudu protiv Bosne i Hercegovine zbog odluka koje je donosio Osman Mehmedagić u vrijeme kada je obnašao dužnost direktora OSA BiH u predmetima zabrane pristupa tajnim podacima. Posljedice odluke Suda za ljudska prava u Strazburu snosit će država Bosna i Hercegovina. 

(PRESS)

Idina vrh