Iza zavjesa…“crne liste“

18/03/2023
minuta čitanja

Šef osiguranja i jedan od ključnih ljudi  BH Telecoma je Nadir Zlatar. Jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen unukom Alije Izetbegovića, osoba sa pristupom bazama pohranjenih podataka o telefonskim razgovorima i SMS porukama. Dakle, čovjek ima potpuni uvid u komunikaciju između osumnjičenih i ostalih uključenih osoba u „aferu respirator“, a time i mogućnost manipulacije istim. Svakako ne samo ove afere već svih afera od 2005. godine od kada je na pomenutoj poziciji.  Javna je tajna da je Zlatar u potpunosti bio na dispoziciji Osmanu Mehmedagiću, sada bivšem direktoru OSA-e BiH i Bakiru Izetbegoviću. Kada je postavljen na funkciju generalnog direktora BH Telecoma, Kahriman je dobio zlata vrijedne savjete od svog mentora Asima Sarajlića: „ove su ti stvari važne : nikad se ne raspituj  šta rade Zlatar i Osmica, oslovljavaj ga sa šefe i nikad mu nemoj reći – to ne može. Ostalo se ne sekiraj“, objasnio je mentor.

 Zlatar se u sredstvima javnog informisanja pominje još 2009. godine kao (istina sporedni) učesnik diplomatskog skandala koji je nastao otkrivanjem ilegalnog prisluškivanja Rafija Gregorijana. Međunarodni istražitelji tada su prema navodima medija zahvaljujući zaštićenom svjedoku, bivšem uposleniku BH Telecoma, utvrdili da su u Sarajevu uspostavljeni organizirana grupa i paralelni centar za prisluškivanje, čije obrade su bili i domaći i strani dužnosnici iz raznih razloga. Npr. cilj operativne obrade nad Gregorianom tada je bio doznati što više podataka o istragama koje protiv elite u Sarajevu provodi međunarodna zajednica. Ali i imati pod kontrolom aktivnosti tadašnjeg ali i sadašnjeg direktora OSA-e BiH.

Za neupućene Nadir Zlatar, je bivši pripadnik obavještajne službe i sin nekadašnje visoke dužnosnice SDA Dženane Burazerović Zlatar. Optužen je između ostalog i za premlaćivanje bivšeg haškog istražitelja Muhameda Ajanovića, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. “Nadir Zlatar i još dva lica  21. augusta 2007. godine fizički su napali Muhameda Ajanovića, udarajući ga pesnicama u glavu te nogama po cijelom tijelu. Tom je prilikom Ajanović zadobio lakše povrede. Prije toga je prema Ajanovićevoj izjavi koju je dao Upravi policije FMUP-a bio praćen, prisluškivan i sniman od strane lica čiji identitet nije utvrđen.

Bivši istražitelj haškog tribunala sam je federalnoj policiji dostavio prijavu o njegovom navodnom nazakonitom prisluškivanju, praćenju i tajnom snimanju. U prijavi je naveo imena osoba koje mogu potvrditi navode o tajnom praćenju. Dostavio je i snimak svog telefonskog razgovora s jednim od svjedoka koji mu je potvrdio navode o tajnom praćenju i snimanju.

„Podatke o nezakonitom praćenju i snimanju dobio sam od svoje bivše djevojke. Priznala mi je da su joj osobe čiji identitet nije htjela otkriti tražile podatke o mojim trenutnim aktivnostima, te da su joj pokazivale fotografije mog praćenja. Ne znam o kojim se osobama radi, ali očekujem da federalna policija to utvrdi jer sam im dostavio imena osoba koje mogu svjedočiti o svim ovim aktivnostima`, rekao je tada  Ajanović za jedan medij.

U međuvremenu Šef Osman, koji je godinama uvjeravao javnost da ima nedvosmislenu podršku SAD-a, dobio je poruku da su razotkrivene sve njegove nezakonite aktivnosti i zloupotreba položaja te je stoga dospio na američku  crnu listu OFAC. Ipak saradnja sa međunarodnim kriminalnim miljeom nije mogla proći ispod radara visokosostificiranih zapadnih obavještajaca. Sky trokuka je počela pecati i na površinu izvlačiti sve krupnije višekrakatije stubove moći.

Sve navedeno, jasno  ukazuje na prijeku potrebu rekonstrukcije OSA BiH i BH  Telekoma i uklanjanje sa vitalnih pozicija ljudi koji su kompromitovani i jednostavno ovisni o stranci koja se ne libi izvršiti bilo koje nezakonite aktivnosti  u cilju zaštite svoje političke stabilnosti, ali svakako ne u opoziciji.

S druge strane, svjedoci smo događaja iz bliske prošlosti gdje su ratni zločinci i lica sa crnih lista ( Cicko Bjelica, Sonja Karadžić, Marinko Čavara, Bakir Alispahić…) uz podršku  svojih stranačkih lidera postali uspješni poduzetnici, dugogodišnji načelnici opština, predsjednici društava koja dobivaju nesebične i izdašne donacije od države i stranaka kojima su lojalni, i šta još ne, što ukazuje na druge važne dimenzije u stranačkom kadroviranju.

Sve navedeno nas dovodi do puno dubljih poruka. A poruka je, da lideri „trojke“ kojima je ukazana istorijska šansa za pozitivnim i demokratskim promjenama u društvu, dobro stave prst na čelo i razmisle o potezima koje vuku. Bilo bi neizostavno potrebno osim „dubokog oranja“ koje treba provesti u pomenutim firmama, raditi na zakonima koji će spriječiti bilo kakvo učešće u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti BiH kao i privrednim i razvojnim projektima obilježenih lica od strane administracije, za koju se svi kunu da su im strateški partneri.  Umjesto toga , svaki dan svjedočimo da su se lideri odrodili od baze i svojih najvjernijih i najlojalnijih unutarstranačkih saradnika. To ilustruju kroz postavljanje kadrova na vitalne pozicije u državi bez konsultacija sa bazom.  Zbog toga, ako ni zbog čega drugog ne treba zanemariti snagu SDA, koja ukoliko joj se i najmanja šansa ukaže,  će „olujno i gromovito“ zbrisati sve što“ tukne“ na „trojku“ a „crnolistaše“ opet može postaviti na neku bitnu funkciju sa koje neće štedjeti nikoga koje imalo učestvovao u njegovom nezadovoljstvu i sklanjanju od pozicije moćnika. Lideri trojke tada će biti na vjetrometini bez odškrinutih vrata za pružanje bilo kog vida zaštite kod svojih stranačkih kolega i stranke kao takve. Stoga budite pametni i držite se baze. Crnolistaši ne bi bili tu da su ikoga htjeli štedjeti već zbog svoje beskompromisnosti u ostvarenju svojih (ne)nauma. 

Idina vrh