Izložba: ‘Fasade i interijeri gradova svijeta’

15/02/2024
1 minuta čitanja
Samostalna izložba art fotografije pod nazivom "Fasade i interijeri gradova svijeta" otvorena je večeras u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu, u okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Izložba “Gradovi u Arhitekturi: Unutrašnjost i Spoljašnjost” privukla je pažnju publike u Sarajevu. Autorica izložbe, arhitektica Azra Hajradinović, predstavila je 20 radova koji prikazuju građevine iz različitih dijelova svijeta, uključujući Švedsku, Nizozemsku, Ameriku, Njemačku, Austriju, Hrvatsku i BiH. Osim toga, 40 radova je izloženo u multimedijalnom formatu.

Hajradinović je istakla važnost unutrašnjosti i spoljašnjosti građevina u pričanju priče o samom gradu kroz arhitekturu. Naglasila je da je integritet građevine važan: ako je fasada impresivna, ali unutrašnjost ne odgovara, to može narušiti kvalitetu zgrade. Ova izložba osvjetljava razlike između Balkana i ostatka svijeta u pristupu arhitekturi, ističući važnost usklađenosti između eksterijera i enterijera.

Direktor Festivala Sarajevska zima, Ibrahim Spahić, pohvalio je Hajradinovićin rad, ističući njenu posvećenost arhitekturi i urbanom životu. Njegove riječi podrške ukazuju na važnost stvaranja ambijenta u kojem su fasade gradova usklađene sa njihovom unutrašnjom strukturom, stvarajući prepoznatljiv identitet svakog grada poput Sarajeva, Amsterdama, New Yorka ili Berlina.

Prethodni tekst

MUSICA BOSNIACA: Svečani koncert u čast 121. godišnjice i dana BZK “Preporod”

Sljedeći tekst

Lana Pudar, nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi, izrazila je svoju zahvalnost

Idina vrh