Julijan Asanž, osnivač WikiLeaks-a, suočava se s potencijalno posljednjim sudskim ročištem u Velikoj Britaniji

23/02/2024
1 minuta čitanja

Visoki sud u Londonu će slušati dva dana argumentacije počevši od utorka o tome može li 52-godišnjak, koji se bori protiv izručenja već više od desetljeća, blokirati svoj prijenos u SAD.

Australijski novinar nalazi se u zatvoru HM Prison Belmarsh od aprila 2019. godine, nakon što je proveo godine u samonametnutom izgnanstvu u Ekvadorskoj ambasadi u britanskoj prijestolnici.

Asanž je optužen za 18 prekršaja zbog objavljivanja stotina hiljada klasificiranih dokumenata 2010. godine na WikiLeaks-u, koji su otkrili vojne zloupotrebe SAD-a u Iraku i Afganistanu.

Između ostalih optužbi, tu su 17 slučajeva špijunaže i jedna optužba za zloupotrebu računala.

Njegovo izručenje već je jednom blokirano 2021. godine od strane sudije u Londonu jer je australijski novinar vjerovatno sklon samoubistvu ako bude zatvoren u američkom zatvoru.

Advokati Asanža očekuju da će tražiti od sudija Visokog suda da njihovom klijentu odobre novo ročište za žalbu.

Ako dvoje sudija – Viktorija Šarp i Džeremi Džonson – odluče protiv novinara, on tada može uložiti žalbu na Evropski sud za ljudska prava kako bi blokirao svoje izručenje.

Njegovi pristalice strahuju da bi mogao biti izručen SAD-u prije nego što se može žaliti Evropskom sudu, i obećali su dva dana protesta ispred Visokog suda u Londonu.

Idina vrh