Kadirov kao Rambo: Ukrajinci ismijavaju propagandni snimak čečenskog lidera

16/12/2022
1 minuta čitanja

Čečenski vođa i Putinov prijatelj Ramzan Kadirov objavio je bizaran propagandni video koji ga prikazuje kako trči i puca iz puške u nebo. Video je objavljen kako bi se dala podrška ruskoj invaziji u Ukrajini.

Video od 30 sekundi ne prikazuje stvarne scene iz rata. Umjesto toga, s nečim što izgleda kao muzička pozadina iz filma Rambo, Kadirov, sa sunčanim naočalama i redenikom privezanom oko prsa, prikazan je kako nespretno trči u blizini planinskog lanca dok ga prate sigurnosna vozila. Zatim puca iz kalašnjikova u zrak dok vozila kruže oko njega.

Nije jasno kada je tačno video napravljen ili koliko je novca uložio u njegovu izradu, ali savršeno ilustrira zašto je čečenski vođa koji se hvali vlastitom nemilosrdnošću naširoko ismijavan zbog svojih PR istupa tokom rata u Ukrajini.

Iako je na zvaničnom Telegram nalogu video prikupio više od 700.000 lajkova, na Twitteru je postao meta ismijavanja ukrajinskih aktivista. Kadirov je uz video na Telegramu je postavio i poemu koja veliča rusku pobjedu u švicarskim Alpama protiv francuske vojske iz 1799. godine.

Idina vrh