Kako bi mogle izgledati sljedeće Schmidtove odluke?

11/04/2023
1 minuta čitanja

Kada je u petak zakazao press-konferenciju, visoki predstavnik Christian Schmidt već je imao pripremljenu odluku koja bi odblokirala proces formiranja vlasti.

No, iz nekog razloga Schmidt je odlučio da odluku ne objavljuje, nego da uputi posljednji poziv političkim akterima da se dogovore.

Schmidt je između redova kritizirao SDA odnosno pozvao ih na zdrav razum tražeći od njih da prihvate to što postoji demokratska većina u kojoj nema njih.

A šta je to što je Schmidt već imao spremno?

Raport je još taj dan objavio konture odluke odnosno ono najvažnije.

Christian Schmidt @OHR_BiH zakazo je press-konferenciju u 12 h. Prema nezvaničnim info nametnut će odluku kojom su potrebna dva glasa u rukovodstvu FBiH za imenovanje Vlade FBiH. Uz “osigurač” od potrebne 2/3 delegata u Klubu naroda.— Raport.ba (@BaRaport) April 7, 2023

Prema, dakle, nezvaničnim informacijama, Schmidt se odlučio da prenese princip iz Predsjedništva BiH po kojem je su za usvajanje odluke potrebna dva glasa.

To bi, u konkretnom slučaju, značilo da su dovoljne saglasnosti Lidije Bradare i Igora Stojanovića. Time bi se zaobišao SDA-ov Refik Lendo koji je personifikacija SDA-ove blokade.

Naravno, takva odluka – dugoročno – ne odgovara HDZ-u, pa a vjerovatno kasnije ni SDA-u – pa je Schmidt osmislio o ‘osigurač’ kojim bi se zaštitile nacionalne stranke (SDA i HDZ) koje za sebe vole reći da su legitimni predstavnici jedne od etnija.

Taj osigurač nalazio bi se u Klubovima naroda. Po ranijoj odluci Schmidta, klub nekog od naroda broji 23 delegata.

Za kandidiranje (pot)predsjednika neka stranka ili grupa stranka treba imati 11 delegata.

Da bi taj potpredsjednik, ukoliko kasnije prilikom imenovanja Vlade FBiH bude preglasan, mogao iskoristiti ‘osigurač’ bit će mu potrebne dvije trećine od ukupnog broja delegata u Klubu naroda iz kojeg dolazi.

U slučaju Refika Lende, kojeg bi Bradara i Stojanović preglasali, on se može pozvati na vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Međutim, da bi njegov poziv ‘pio vode’ mora imati dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka. od 23, Schmidt će reći da je to 14.

SDA zajedno sa DF-om trenutno ima 13 delegata. S obzirom na ranije iskustvo otimanja zastupnika i delegata (što je utvrdio i američki State Department) nije nemoguće da SDA i dođe do ovog delegata.

Idina vrh