Kako je Bakir godinama popuštao Dodiku i Čoviću, te izdao interes Bosne i Hercegovine i Bošnjaka

16/01/2023
1 minuta čitanja

U moru spinova koje slušamo od izbora na ovamo najglasniji je onaj da je tobože ‘Osmorka’ izdala interese države i Bošnjaka. 

Ako ih upitate na čemu temelje svoje tvrdnje, neće vam imati odgovor.

Sa druge strane vrlo je lako odgovoriti na pitanje šta je to godinama unazad predsjednik SDA Bakir Izetbegović isporučio svojim nekadašnjim partnerima liderima HDZ-a i SNSD-a Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku:

Pa da krenemo redom:

 1. Revizija presude protiv Srbije. 
 2. Mostarski Sporazum o legitimnom predstavljanju.
 3. Prepuštanje HDZ -u Uprave za indirektno oporezivanje.
 4. Prepuštanje Dodiku četvrtog ministarstva u Vijeću Ministara.
 5. Pretvaranje Komisije za pristupanje NATO u Komisiju za saradnju sa NATO uz Bakirovu tvrdnju da BiH neće u NATO ako to Srbi ne žele.
 6. Imenovanje kontakt osobe iz MUP -a RS-a ispred BiH u EUROPOLU.
 7. Nesposobnost da se finalno potpiše Ugovor sa Islamskom zajednicom.
 8. Neargumentovan pokušaj odbrane velikih koruptivnih afera kadrova SDA, a korupcija je jedan od najvećih problema bh. društva.
 9. Urušavanje KCUS-a kao najvažnije zdravstvene institucije ključne za razvoj zdravstva u BiH.
 10. Izuzetno loši rezultati u oblasti razvoja energetskog sektora, izgradnje autoputeva i saobraćajnica (20 godina se obećava brza cesta do USK, do Tuzle, do Goražda itd.) i urušavanje sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane – što je najveća izdaja prosperitetne budućnosti BiH, posebno sa aspekta mladih ljudi.
 11. Odlazak preko 350.000 bosanaca i hercegovaca od trenutka kada je Bakir postao predsjednik SDA i počeo ‘voditi’ procese na nivou BiH i FBiH.

Na kraju, pitanje je koliko su lažni spinovi bez pokrića uspješni, kada su činjenice neumoljive. A vrijeme će pokazati, baš kao što su prije nekoliko mjeseci pokazali rezultati izbora.

(PRESS)

Idina vrh