Kako je Izetbegović pričao o respiratorima: Nije neka klasa, preplaćeni su. Nije se pitala struka…

05/04/2023
1 minuta čitanja

Tokom procesa u aferi Respiratori, dužnosnici SDA različito su govorili o tome šta je njihov Fadil Novalić nabavio.

Da li su to super dobri respiratori, kako je Novalić prvo govirio, tzv. dupli – sami vrh ponude ili su pak respiratori slabijeg kvaliteta.

Predsjedik SDA Bakir Izetbegović također je imao različite izjave o respiratorima, kao i u drugim aferama koje potresaju njegove najbliže. Tako je recimo različito govorio o tome je li njegova supruga studirala u Zagrebu. Jednom je rekao da nije, drugi put da jeste.

No, vratimo se na respiratore.

Kada je krenula afera, Izetbegović je naravno bio taj koji je prvo hvalio Novalića, a onda je spuštao lopticu tvrdeći da se radi o respiratorima manjeg kvaliteta.

“Respirator nije neka klasa, ali i Jugo ‘45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, da morate pobjeći iz neke situacije – a ne možete pješke”, rekao je Izetbegović.

Dalje je naveo kako su respiratiri preplaćeni u odnosu na kvalitet koji imaju.

Evo kako je to zvučalo.

“Mi se danas pitamo pa zašto Novaliću nisi insistirao da ti odgovore kakav je to respirator, šta to nabavljate? Pa niko u toj vladi nije to pitao. Pa mi u SDA Novalića nismo to pitali. Pa niko nije bio ni svjestan šta se dešava jer niko i ne zna, osim možda stotinjak anesteziologa, specijalista u BiH, šta je respirator, a i oni ne znaju šta je kineski respirator jer su nabavljali respiratore iz Njemačke. Tako da se jednostavno napravio jedan strašan previd. Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić da zna da se nije pitala struka. Evo, ni mi nismo pitali Novalića ‘jesi li pitao struku’. Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo. (…) Deset miliona je dato na nešto što uopšte ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu.
Nije dugo trebalo da Izetbegović promijeni mišljenje. Nakon što je njegova supruga Sebija Izetbegović odlučila da će KCUS biti jedina zdravstvena ustanova koja će instalirati malina respiratore, Izetbegović je tvrdio da su super.
On je kazao da je 30 ljudi nakačeno na njih i da rade odlično.
“Svi rade, svi do jednog. To znam iz prve ruke. Institut koji treba da kaže rekao ja su oni za intenzivnju njegu”, naveo je Izetbegović tad.
Idina vrh