Kako smo na Baščaršiji umjesto muzeja posvećenog Maku Dizdaru dobili šiša bar

24/04/2022
1 minuta čitanja

Gorčin Dizdar, unuk čuvenog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, je na svom Facebook profilu objavio priču kako je na kultnom mjestu gdje je njegov djed proveo dobar dio života umjesto muzeja posvećenog njemu napravljen šiša bar.

Dizdar podsjeća kako je prije pet godina povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Mehmedalije Mak Dizdara bila pokrenuta incijativa da se u prostoru nekadašnje galerije “E” u Malim dairama na Baščaršiji formira Makova hiža ili Muzej Maka Dizdara.

Foto: Facebook/Gorčin Dizdar

ako je incijativa dobila početnu podršku načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Gorčin ističe da je uskoro iz Predsjedništva javljeno da je projekat dobio minus tj. odbačen, a Općina Stari Grad je ignorisala dopise koji su dolazili.

Priča je dobila svojevrsni preokret kada je u tom istom prostoru otvoren šiša bar koji je simbolično nazvan Mak.

“Jedino što znam je da se osjećam sasvim nemoćno pred ovom najezdom primitvizma i pijačarskog mentaliteta koji je na najboljem putu da uništi i posljednje tragove društva u kakvom sam vjerovao da živim i za koje sam smatrao da se vrijedi boriti,” razočarno je prokomentarisao Gorčin Dizdar.

Odluku sarajevske Općine Stari Grad je opisao i kao autodestruktivnu, barbarsku i šibicarsku.

Fondacija Mak Dizdar je prije nekoliko godina otvoreno pisala o nezainteresovanosti općinske administracije za velikog bh. pjesnika

Idina vrh