Kako su se Marjanović i SBiH ponašali u Skupštini KS? Više uz SDA nego uz Trojku

10/02/2023
1 minuta čitanja

Dok se pravi i brusi navodni program rada Vlade FBiH, zanimljivo je bilo posmatrati kako se u Skupštini KS ponašaju SBiH i Damir Marjanović.

Interesna grupacija SBiH-NES-ZNG nedavno je uslovila svoju podršku novoj Vladi FBiH navodnim programom. S obzirom da su sve tri stranke program dobile još u 15. januara (i nikad se o njemu nisu oglasile) jasno je da se iza svega krije borba za pozicije.

Ova grupacija pokušava za sebe isposlovati, pored dva ministarstva i gomilu direktorskih pozicija.

No, u međuvremenu bilo je zanimljivo posmatrati kako se SBiH i ZNG ponašaju u Skupštini Kantona Sarajevo. NES nema svoje zastupnike.

S obzirom na to da Trojka ima 18 zastupnika, što je većina, SBiH i ZNG mogu postati lako suvišni. Ipak, Trojka ih pokušava uvući i u Vladi KS, kako bi imali komotniju većinu i vertikalu s federalnim nivoom.

Međutim, problem je ZNG za kojeg je SDP kazao da definitivno ne može biti dio koalicije.

I to se na nekoliko primjera vidjelo u Skupštini KS. Damir Marjanović tako se na posljednjoj sjednici odlično slagao sa SDA-ovcima Harisom Zahiragićem i Mahirom Devićem.

Marjanović se tako slagao sa svim procedurama koje su SDA-ovci predlagali za smjenu Edina Forte.

Ne iznenađuje to jer je Marjanoviću ustvari možda jedini spas priklanjanje SDA-u. On je kao zastupnik ranije od Trojke dobivao ministarstva obrazovanja, u Sarajevogas postavio je svoje ljude, kao i u Collegium Artisticum, gdje mu je zaposlen i sin. Ako ZNG, odnosno on, ispadne iz priče o formiranju vlasti, jedini način kako da sve to ‘zadrži’ jeste SDA.

No, pored njega, zanimljivo je bilo posmatrati i ponašanje SBiH-a. Njihovi zastupnici iskoristili su to što Trojka u trenutku nije imala sve svoje na okupu. I obarali su tačkne.

Na kraju, SBiH zajedno sa SDA nije podržao ni razrješenje Edina Forte sa mjesta premijera.

Očito je da ZNG i SBiH pokušavaju i u Skupštini KS dokazati da su potrebni Trojci za donošenje odluka. A, sve kako bi popunili pozicije ili zadržali one koje su do sad popunjavali.

Idina vrh