Kantonalna uprava CZ upozorava građane na opasnosti od požara

25/03/2022
1 minuta čitanja

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) izdala je upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Kako navode, obzirom na visoke temperature već nekoliko dana, a imajući u vidu da je u prethodnom periodu zabilježen veliki broj požara na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, upozoravaju građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, naselja, površina pod usjevima, željezničkih pruga, dalekovoda, naftovoda…

Posebno podsjećaju da su osobe koje spaljuju korov ili lože vatru na otvorenom dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Također, navode iz Uprave, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, a ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika odnosno korisnika zemljišta  i na većoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasnu službu Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

– U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu KUCZ na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122 – navode iz Uprave. 

Kako dalje napominju, zakonom je predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost ukoliko uslijed spaljivanja nastane požar koji za posljedicu ima veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote. 

– Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posijedice – zaključuju u upozorenju iz KUCZ KS, kojeg potpisuje direktor Dženan Brkanić – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Idina vrh