Karišik davao Hadžibajriću 80 posto zarade od iznajmljivanja parkinga, od koga je uzeo 150.000 KM mita!

10/05/2023
1 minuta čitanja

U dokumentima Tužilaštva KS jasno je navedeno da su osumnjičeni, prije svega Karišik i Seid Hadžibajrić, koristili Sky

U sklopu akcije kodnog naziva “Start”, pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su jučer Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Almu Destanović.

Pranje novca

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Osumnjičenom Hadžibajriću na teret se stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

“Avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu objavljuje detalje osnova sumnje, i ulogu Hadžibajrića, Karišika i njegovog sina u nezakonitim radnjama.

U dokumentima Tužilaštva KS jasno je navedeno da su osumnjičeni, prije svega Karišik i Seid Hadžibajrić, koristili Sky .

Kako se navodi, Karišik je Seidu Hadžibajriću putem Skya detaljno podnosio izvještaje o zaradi od iznajmljivanja parkinga u Starom Gradu.

Tri parkinga

Sporna su, kako saznajemo tri parkinga, Telali, Dom Armije i Trg Austrije. 

Prema tvrdnjama Tužilaštva KS, Karišik, za kojeg se navodi da je osnovao firmu za iznajmljivanja parkinga, Hadžibajrićima je davao 80 posto zarade.

Dogovorena je isplata u iznosu 80 naspram 20 – stoji u dokazima Tužilaštva KS.

Ove vrste poslova, u vezi s isplatom, dogovarane su putem Sky i za njih je znao Seid, koji je o tome morao upoznati oca.

Osim toga, parking-prostor kod Vijećnice, Telali, koristila je osoba koja je u rodbinskim vezama s uhapšenim Admirom Arnautovićem Šmrkom. 

Kada je riječ o teškim optužbama Tužilaštva da je Hadžibajrić uzeo 150.000 KM mita, saznajemo da se radi o jednom sarajevskom investitoru koji je kupio, na osnovu javnog konkursa, parcelu od 195 metara kvadratnih u općini Stari Grad, tačnije u ulici Maguda na broju 3.

Prodaja, za parcelu koju je platio 137.500 KM okončana je 14. juna 2021. godine.

Uzeo novac

Međutim, godinu kasnije Hadžibajrić je od ovog investitora uzeo 150.000 KM. Tužilaštvo tvrdi da je riječ o mitu, dok Hadžibajrić, kako saznajemo, smatra da je to zajam.

On će danas biti detaljno ispitan u Tužilaštvu, sinoć se branio šutnjom, kako bi danas pripremio odbranu.

Prema svemu sudeći, Tužilaštvo KS će ići s prijedlogom za pritvor za sve osobe.

Idina vrh