KCUS: Ne možemo normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskiminacije ministra Vranića

24/07/2023
1 minuta čitanja

Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, piše u saopćenju

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu izdao je saopćenje u kojem navode da ne mogu normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije ministra zdravstva KS Harisa Vranića.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Higijenski uslovi

Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima.

Naime, posjete moraju biti praćene od strane dežurnog ljekara, medicinskih sestara ili medicinskih tehničara, kao i od odgovarajućeg broja radnica na održavanju čistoće koje nakon posjete trebaju adekvatno higijenski obraditi sve prostorije kojima se kreću posjetioci zbog opasnosti od epidemioloških incidenata.

Nije Covid 19 jedina epidemiološka opasnost, a najviši stepen higijenskih uslova je jedan od preduslova za uspješno liječenje.

Vlada KS i ministar Vranić ignoriraju naše zahtjeve za zapošljavanje dugo godina, dočim ne poštuju moratorij kada su u pitanju druge zdravstvene ustanove u KS.

Ogroman napor

U JU „Dom zdravlja KS“, Općoj bolnici „Prim.dr Abdulah Nakaš“ i raznim Zavodima dopuštaju zapošljavanje čak i bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta.

Diskriminirajući Klinički centar Univerziteta u Sarajevu Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike.

Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima (oko 200 uposlenika raznih profila) – saopćili su.

Idina vrh