Kiša pada u većem dijelu BiH, temperature jutros osjetno niže

05/08/2023
1 minuta čitanja

Kiša koja je u Sarajevu počela padati rano jutros rashladila je grad i potopila pojedine saobraćajnice, međutim nema većih problema u odvijanju saobraćaja. Tokom noći je najavljeno da će kiša pogoditi skoro sve dijelove Bosne i Hercegovine

Padavine će u glavnom gradu potrajati uglavnom u prijepodnevnim satima, ali je moguć pljusak i poslijepodne i u večernjem periodu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda je za danas najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u cijeloj BiH. Očekuje se da će vjetar biti slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugozapadnog smjera, a u sjevernim područjima – sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka očekuje se većinom između 14 i 19 stepeni celzijusa, na jugu zemlje do 22 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 stepeni, na jugu zemlje do 27 stepeni celzijusa.

Na snazi je narandžasto upozorenje širom zemlje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, a lokalno je moguća i pojava grada.

Meteoalarm je upaljen od 4. augusta u 14:00 sati do 5. augusta u 15:00 sati.

Sinoć je lokalno nevrijeme pogodilo Tuzlanski kanton i Brčko distrikt gdje su zabilježene padavine i u vidu leda, odnosno tuče.

Pljuskovi su prvo počeli na sjeveroistoku, a zatim i na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu BiH uz širenje prema Hercegovini u ranim jutarnjim satima. Ponegdje je padao i led, međutim nije prijavljena veća šteta zbog nevremena.

Idina vrh