Knjiga akademika Mirka Pejanovića ‘Državnost BiH u XX i XXI stoljeću’ promovirana u Zenici

19/05/2022
minuta čitanja

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović promovirao je na Univerzitetu u Zenici svoju knjigu “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”, a promotori su bili zenički univerzitetski profesori dr. Dževad Drino i dr. Damir Kukić.

Kako je istakao profesor Drino, knjiga akademika Pejanovića je iznimno zanimljivo i kvalitetno djelo.

-Radi se o zbirci njegovih radova sa naučnih skupova, intervjua…koja obuhvata razdoblje državno-pravnog razvitka naše zemlje od modernih vremena. Dakle, od Austrougarske, preko Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata i građenja nove državnosti BiH nakon 2. svjetskog rata- u staroj socijalističkoj Jugoslaviji i nezavisnoj BiH.

Mirko Pejanović je, tu, u dvojakoj ulozi. On je bio i akter najznačajnijih događaja izgradnje naše bosanskohercegovačke državnosti, u kojima je, dakle, lično učestvovao. S druge strane, radi se o jednom, zaista dragocjenom univerzitetskom nastavniku, profesoru, politikologu, koji je, sa svog aspekta, i znanstveno dao vrlo zanimljive i osebujne radove. Pogotovo iz savremene istorije BiH i savremene političke misli u BiH- istakao je profesor Drino.

Knjiga je, podvlači, veoma značajna i zbog toga što se u njoj sublimira životno iskustvo akademika Pejanovića- kao nosioca društveno političkog razvitka BiH i koautora mnogih rješenja, ali i kao znanstvenika i političkog radnika.

Pejanović je podsjetio kako je ovo bila 12-a, a treća promocija na nekom od javnih univerziteta u BiH. Prije promocije na UNZE-u, promovirana je još na univerzitetima u Tuzli i Sarajevu.

-Knjiga je nastajala 10 godina. Jednu cijelu deceniju. Nastajala je tako što su pojedine istraživačke studije nastajale u raznim prilikama- napomenuo je Pejanović.

Jedna od prvih takvih studija, podsjetio je, bila je vezana za veliki istraživački projekat iz 2003. godine- “Politički pluralizam u Sloveniji i u BiH”, koji su realizirali Fakultet za družbene vede iz Ljubljane i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, a finansirala je Vlada Republike Slovenije.  

Knjiga je, podvlači, nastala iz 10-ak studija, od kojih se jedna odnosila i na ideju ZAVNOBiH-a, koja je rađena 2012. godine u sklopu priprema za Međunarodnu naučnu konferenciju o 75 godina Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti BiH. Knjiga, dodaje, vremenski obuhvata 20. i početak 21. stoljeća.

-Glavne dionice knjige su, kao prva- “Kakav je istorijski položaj imala BiH početkom 20. stoljeća pa sve do 2. svjetskog rata”. To je bio položaj u kojem je BiH išla ka potpunom nestajanju i destrukciji, u smislu njenog identiteta, upravnog, političkog, multietničkog…

Drugo poglavlje je “Obnova državnosti”- Prvo, Drugo i Treće zasjedanje ZAVNOBiH-a. Sa prvim zasjedanjem, 1943. godine, opredjeljuje se položaj BiH u statusu federalne državne jedinice u novoj, demokratskoj Jugoslaviji; a sa trećim, u Sarajevu, 1945., kao federalna državna jedinica, BiH dobija svoju vladu- sa 12 ministara. Dobija i prvog predsjednika Narodne vlade, koji se zvao Rodoljub Čolaković- podsjetio je Pejanović.   

BiH je, nakon neke dvije godine, napominje, dobila i svoj prvi ustav- Ustav Narodne republike BiH. To je, ističe, bilo vrlo važno poglavlje. Značajno je, dodaje, poglavlje o istorijskom razvoju države, odnosno Republike BiH, od 2. Svjetskog rata do 1992. godine. U knjizi se, napominje, obrađuje i politička pluralizacija bh. društva, disolucija jugoslovenske federacije te Referendum građana za nezavisnost države BiH.

-Kao što je poznato, 22. maja 1992. godine, BiH je postala članica Organizacije Ujedinjenih nacija. Naravno, poznato je, BiH nije imala istorijske sreće da u miru realizira rezultate svog referenduma, svog statusa…Bio je otpor i odbrana BiH. U knjizi je to posebno urađeno- kazao je Pejanović.

Obrađena je i opsada Sarajeva, zatim Platforma o radu Predsjedništva RBiH u ratnim uslovima, uloga Armije RBiH, Dejtonski mirovni sporazum, postdejtonski politički razvoj…Knjiga se, podvlači, završava s poglavljem: “Je li moguće projicirati budućnost države i kakva je ta budućnost”?

-Naravno, literatura, spoznaja i sva istraživanja su dovela do toga da se budućnost države BiH sastoji u tome da ona izvede reforme, izvede programe- uz domaće demokratske snage i snage međunarodne zajednice- da postane članica Evropske unije i NATO saveza.

Da postane demokratska, pravna i ekonomski prosperitetna država- poručio je Pejanović.

Rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković kazao je kako je ova promocija trebala biti održana za 1. mart, na 30. godišnjicu proglašenja nezavisnosti BiH, ali da zbog epidemioloških mjera nisu je tada bili u mogućnosti organizirati.

Duraković je, također, podvukao historijsku važnost ove knjige te je dodao kako ju je mogao napisati “samo neko ko voli državu BiH”, a da je upravo takav akademik prof. dr. Mirko Pejanović. 

Prethodni tekst

Na deponiji ‘Smiljevići’ završena izgradnja komunalne plohe od 5.000 metara kvadratnih 

Sljedeći tekst

Udruženje generala BiH – Pokušaj da se kroz pojedine postupke izjednače strane u ratu

Idina vrh