Ko je bio Dragan Mektić?

18/04/2023
minuta čitanja

Jučer smo samo “odškrinuli vrata” informacijama o kriminalu koji se još od imenovanja prvog direktora Službe za poslove sa strancima Dragana Mektića, nedavnog optuženika, ali i prema pouzdanim podacima i novog osumnjičenika, dešavao u ovoj Službi. Dragan Mektić je imao vrlo mudru lopovsku taktiku prema političkom Sarajevu, koje je zabavljao čestim press konferencijama, na kojima je kriminalizirao sve i svašta, a što godi uhu sarajevske medijske scene, i tako sticao simpatije, prvenstveno, medija, ali i javnosti, sa sjedištem u Sarajevu.


No, iza kulisa svih tih performansa dešavala se vrlo mračna predstava pod dirigentskom palicom upravo tog ruralnog miljenika “sarajevske čarašije”, jer kroz prethodni mandat u Službi za poslove sa strancima (SPS), već je započeo sa pripremama za ilegalno preuzimanje i švercovanje migranata, koje je u tom periodu susjedna Srbija i Hrvatska brojala u stotinama hiljada. Treba napomenuti da do dolaska Mektića na poziciju ministra sigurnosti BIH i Osmana Mehmedagića na poziciju direktora OSA BIH, u našoj zemlji uopšte nije bilo ilegalnih migranata, jer su zaobilazili naš teritorij. No njihovim dolaskom sve se mijenja i Sarajevo postaje veoma zanimljiva destinacija ilegalnim migrantima, a nakon toga Tuzla, Bihać …


Imenovanjem SDS kadra Slobodana Ujića za novog direktora SPS kao i prethodno imenovanje nezainteresovanog Perice Stanića za direktora SIPE, stvaraju se uslovi da Dragan Mektić pri svom kabinetu utemelji dva pravca djelovanja u cilju sticanja enormnih svota novca kroz kriminal sa ilegalnim migrantima, trgovinom narkoticima ali i namještanjem tendera sa nabavkom IT opreme.

Za ilegalne migracije i praćenje svih aktivnosti uključujući i nezakonite, bila je zadužena Mladenka Hrkalo, nekadašnja pravnica u SPS koju je Mektić kao osobu od povjerenja postavio za savjetnicu i imenovao je u sve Upravne odbore projekata međunarodnih organizacija u ime Ministarsva sigurnosti BIH koji su donirali milionske iznise za upravljanje migracijama.
Drugi pravac i kontrolu prometa narkoticima kontrolisao je savjetnik ministra Bojan Cvijetić, optuženik pred Sudom BIH za teška zlodjela o čemu je javnost upoznata kroz informacije i temeljite analize blogera Slobodana Vaskovića. Uostalom ovaj slučaj je sada već ušao u sudske spise i potrebno je sačekati brojne odgovore kroz presudu Suda BIH.Kada se pomenu ova dva skandala i kroz očite činjenice, kako je ustvari izgledala ta vlast na nivou BIH u režiji SDA i SDS, onda postavljamo pitanje, kako je uopšte moguće da Dragan Mektić još nije procesuiran, izuzme li se onaj slučaj sa namještanjem tendera gdje je oslobođen optužbi, ili saslušavan po pitanju ovih skandala. Medijski miljenik Mektić je pokazao neviđenu drskost i kada je prepisao stan u Banja Luci sa Bojana Cvijetića na sebe i to za vrijeme Cvijetićevog boravka u kućnom pritvoru.


Odlazak sa scene Mehmedagića, Mektića, ali i Selme Cikotića koji je štitio Mektića i njegov kriminal kroz svoj mandat ministra, nadajmo se dovest će do procesuiranja i hapšenja klasičnih mafijaških struktura uspostavljenih kroz SDS i sigurnosni sistem pod kontrolom SDA.

Idina vrh