Kod Višegrada pronađeni ostaci najmanje dvije žrtve posljednjeg rata

Na lokalitetu Gornja Crnča, kod Višegrada, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci žrtava proteklog rata.

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužioca, koordinira rad svih službenih lica, koja učestvuje u procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba.

Na navedenoj lokaciji su pronađeni pomrtni ostaci najmanje dvije osobe,istraga se nastavlja.

Podaci o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze tijela, dobijeni su zajedničkim aktivnostima i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA i INO BiH, a lokalitet se nalazi u blizini mjesta, gdje su prije četiri mjeseca, takođe pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će raditi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanje identiteta putem DNK analize biti upućeni u kosturnicu u Goraždu.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, tačan identitet će biti utvrđen nakon DNK analize.

Na ekshumaciji, koju vodi istražilac Tužilaštva BiH, učestvuju ljekar patolog sudske medicine, predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokacija osiguravaju policijski službenici MUP-a RS PS Višegrad.