Koha: Ne očekuje se da kaznene mjere protiv Kosova budu ukinute do septembra, rukovodstvo EU otišlo na odmor

22/07/2023
1 minuta čitanja

Ne očekuje se da kaznene mjere koje je Evropska unija uvela Kosovu, budu ukinute do septembra, budući da je rukovodstvo Evropske unije otišlo na odmor. Do kraja augusta će se razmatrati samo hitna pitanja, a Kosovo, prema riječima upućenih, ne smatra se takvim, piše Koha.

Rukovodstvo Evropske unije otišlo je na jednomjesečnu pauzu, bez odgovora na pitanje ukidanja sankcija Kosovu, koje je Brisel krajem juna uveo Prištini, jer nije prihvatila prijedloge Unije za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Iako je Kosovo preduzelo korake za deeskalaciju na skeveru, nakon dogovora glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Unija nije saopštila da li će sankcije biti ukinute, prenosi Kosovo online.

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša uvjeren je da se institucije EU tokom ljetnjeg odmora neće baviti pitanjem Kosova.

„Po pravilu, od 1. augusta do 1. septembra institucije EU maksimalno smanjuju nivo posla, baveći se samo hitnim pitanjima, a sankcije protiv Kosova ne spadaju u ovu kategoriju, ne smatraju se hitnim pošto ne proizvode nepopravljive efekte“, rekao je Šaša.

Portparol EU Peter Stano rekao je ove nedelje da je šef spoljne i bezbjednosne politike Đuzep Borelj počeo svoj odmor i da neće biti aktivnosti do kraja augusta.

U Briselu nisu odgovorili da li se mjere protiv Kosova mogu preispitati u ovom periodu, dok je Vlada Kosova saopštila da mjere treba da budu uklonjene sada, pošto su prvi koraci za deeskalaciju ispunjeni.

Potprjedsednik vlade Besnik Bisljimi, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, u sredu u Briselu, izrazio je čuđenje što sankcije nisu ukinute.

Ali, Šaša vjeruje da će mjere ostati na snazi sve dok EU ne utvrdi da je Kosovo preduzelo nepovratne korake da ispuni tri utvrđena zahteva, jer smatra da samo početak primene ovih koraka neće biti dovoljan.

EU je uvela političke i ekonomske mere Kosovu, nakon što je Vlada odbila da odmah udalji gradonačelnike sjevernih opština iz kancelarija i policiju iz i oko opštinskih zgrada.

Sankcije EU protiv Kosova uključuju privremenu suspenziju rada zajedničkih komisija EU i Kosova, formiranih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, neupućivanje poziva kosovskim zvaničnicima za sastanke na visokom nivou, obustavu bilateralnih poseta, izuzev onih koje imaju za cilj rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru dijaloga koji vodi EU. Deo sankcija je i suspenzija programa IPA 2024 za Kosovo i projekata u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Idina vrh