Komšić i Jovanović podržali Đukanovića: On predstavlja kontinuitet evropske i otvorene Crne Gore

01/04/2023
1 minuta čitanja

Nema Crna Gora vremena za eksperimente, zalutale politike već poznatih protagonista koji vrebaju ovu državu za svoj plijen od njenog nastanka, navode

Čedomira Jovanović, predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP),i Željko Komšić, člana Predsedništva BiH i predsednik Demokratske fronte (DF) dali su zajedničku izjavu povodom drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prenosimo je u cijelosti.

– Sutrašnji predsjednički izbori u Crnoj Gori nisu samo stvar građana ove zemlje, već oni duboko prevazilaze okvire i granice u kojima se održavaju. Sedamnaest godina crnogorske nezavisnosti i njena uporna i beskompromisna borba za civilizacijske vrijednosti i moderna dostignuća sutra imaju imaju svoj najteži ispit do sada, a ulog je najveći u protekle tri decenije. 

Međuetnički i međuvjerski sklad

Hrabra odluka o suprotstavljanju Slobodanu Miloševiću, referendum o samostalnosti, ispravne vanjskopolitičke odluke, čuvanje mira, međuetničkog i međuvjerskog sklada, članstvo u NATO savezu, izgledna prva zemlja sljedeća članica EU sa ovih prostora – ovo je spisak dostignuća te i takve, često osporavane crnogorske vlasti, ali nije ni približan konačnom, što treba da potvrde i predsjednički izbori u kojima je put jasan, a kandidat ovakve politike neupitan. 

Nema Crna Gora vremena za eksperimente, zalutale politike već poznatih protagonista koji vrebaju ovu državu za svoj plijen od njenog nastanka. Mijenjala su se imena tih izazivača, kao što se i mijenjala forma njihovog udruživanja, ali se nikada nije mijenjala želja da crnogorsku nezavisnost ponište, a njenu historiju relativizuju.

Kontinuitet evropske Crne Gore

Ovakve okolnosti samo još više daju za pravo svakom čovjeku iz regiona, koji zna koliko smo svi trajno povezani, da Crnu Goru poštuje na takav način što će joj uvek željeti samo dobro, a nikada zlo i da ćemo je prihvatiti onakvu kakva ona želi da bude, a ne kakvu su joj sudbinu drugi namijenili. Milo Đukanović predstavlja kontinuitet evropske i otvorene Crne Gore, one Crne Gore koja je svima nama u okolnim zemljama bila i prijatelj i brat onda kada je to bilo potrebno, i utočište i zaklon, onda kada je na drugom mjestu gorjelo.

Predsjednički izbori su se zbog važnosti i pretvorili u reprizu referenduma, sa istim posljedicama koje donosi svako biranje poslije kojeg nastaje nova stvarnost. Naša podrška je čista, ljudska, najmanje politička. To je naša zajednička težnja da u svakom dijelu regiona pružmo podršku onima koji su nam po shvatanjima i načelima slični, bez obzira koliko je to skupa cijena u vremenu ludila gdje se sve poništava, a svijet u kojem smo učili da mislimo ubrzano nestaje – navode u zajedničkoj izjavi.

Idina vrh