Foto Anadolija

Konačno: zvanično je počela primjena elektronskog potpisa u BiH

14/02/2024
1 minuta čitanja

Odobrenom prvom ugovoru domaće kompanije u Uredu za nadzor i akreditaciju ovjeritelja Ministarstva komunikacija i prometa BiH, počela je primjena elektronskog potpisa u BiH. Ova inicijativa omogućava poslovnim subjektima prelazak na brži, lakši i jeftiniji način poslovanja.

Elektronski potpis zamjenjuje tradicionalni, svojeručni potpis na elektronskim dokumentima, čime se osigurava sigurnost potpisa i smanjuje upotreba papirnih dokumenata. Ovo će uštedjeti vrijeme i novac građanima i privredi, te olakšati rad i nadzor u javnoj upravi.

Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa, ističe važnost digitalizacije za ekonomski razvoj zemlje i uspostavu modernog informacionog društva. Elektronski potpis omogućava bržu i efikasniju komunikaciju, što je već primijenjeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za podnošenje tranzitnih deklaracija i poreznih prijava.

Elektronski potpis je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH i omogućava utvrđivanje identiteta potpisnika, potvrdu autentičnosti dokumenta i zaštitu integriteta podataka. Ministarstva pozivaju institucije da se odreknu papirne dokumentacije i razviju elektronske servise za korist građana, privrede i javne uprave.

Idina vrh