Konaković: Evropska unija u BiH je spavala deset godina, a to su iskoristile Kina i Rusija

30/05/2023
minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je govoreći na Globsec forumu u Bratislavi između ostalog poručio i da je evropska zajednica u BiH proteklu deceniju provela u spavanju što su iskoristile Kina i Rusija.

Jedno od pitanja je bilo i koliko vremena se ima za procese prije nego se ljudi okrenu leđa pristupanju i proširenju EU

“Ovo više nije jednosmjerna priča. Nažalost, nakon agresije na Ukrajinu, svijet se potpuno promijenio i politika proširenja Evropske unije se promijenila u potpunosti. Imali smo prošle sedmice u Briselu sastanak gdje smo pričali sa svim ministrima vanjskih poslova EU, čuo sam u jednom glasu potrebu da je potrebno proširiti EU i to učiniti brzo”, rekao je Konaković.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.575.0_en.html#goog_755282706

Konaković: Evropska unija u BiH je spavala 10 godina, a to su iskoristile Rusija i Kina

klix.ba

00:00

/

11:01

Rekao je da na pitanje kada će BiH biti EU članica EU više odgovor nije “nikad”.

“Mi znamo da nismo učinili ništa od 14 ključnih prioriteta i da smo u zadnjoj deceniji isporučili nula. Imamo novo Vijeće ministara, najbrže ikada izabrano u historiji, izglasano u januaru, samo tri mjeseca nakon izbora. To nije uobičajno čak ni u EU, a u mojoj državi nije ni normalno. Počeli smo usvajati mnoge dokumente, amandmane na zakone iz 14 prioriteta”, kazao je Konaković.

Dodao je kako su pokazali da su spremni i da žele ići brže, ali da im je potrebna ruka i da o priči i štapu i mrkvi trebaju više mrkvi, a manje štapova.

“Pravo pitanje je o porastu euroskepticizma, posebno nakon dešavanja sa Sjevernom Makedonijom. On su uradili odličan posao i ne napreduju brzo. Na drugoj strani mi smo svjesni naših grešaka, ali Evropska zajednica u mojoj državi je spavala deceniju, nije radila ništa, nula. Rusija, Kina i druge države su se kretale okolo, nudile novac, projekte, ostvarivale uticaj na političkoj sceni i sada možemo izmjeriti nije isto. Sada smo svi svjesni, da naše države pripadaju Evropu, Mi živimo u srcu, a ne ćošku Evrope”, rekao je Konaković

Konaković je istakao da bi 14 prioriteta sada bilo teško i Austriji ispuniti, i da je potrebno pregovarati ponovo o procesu i to zajedno.

“Ako to mi ne uradimo, Rusi, Kinezi i drugi će uraditi svoj posao. Druge politike, druge političke partije počelo su čak promovirati ideje da se povezuje sa Rusijom, one će uspjeti. Nadam se da se to neće desiti ali moramo biti svjesni situacije”, rekao je Konaković.

Konaković je rekao i da je tačno da je Ukrajina poslužila kao turbo za proširenje EU.

“Ovo Vijeće ministara je u potpunosti u skladu sa vanjskom politikom EU, poklapamo se 100 posto napredovali smo na tom polju. Ranije smo billi 88 posto, a prije je bilo 44 posto”, rekao je Konaković.

Konaković je odgovarao i na pitanje visokog predstavnika Cristiana Schmidta o tome kao ispraviti mane Dejtonskog sporazuma.

Konaković je rekao da moramo biti konkretniji, okrenuti se ekonomiji i reformama u privredi.

“Ako krenemo tim putem, imat ćemo veće plaće. Zajednički projekti i veće plaće i vidjet ćete koliko brzo ćemo napredovati”, poručio je.

Na pitanje pristunih na panelu o politici Milorada Dodika, njegove posjete Rusiji i susreta s Putinom, Konaković je dao odgovor.

“Dodik jeste bio u Moskvi, ali u isto vrijeme njegova stranka SNSD je glasala za neke reformske pomake i zakone. Njegova politička realnost je BiH. Znate kakav je ustav i mi bez SNSD-a ne možemo usvojiti budžet, ništa, sve bi stalo. Zato moramo praviti kompromise. Možda je to prevelik politički rizik, možda ćemo izgubiti izbore, ali nije me briga. Građanima moramo isporučiti neke rezultate”, odgovorio je Konaković.

Idina vrh