Konaković o NES-u i Stranci za BiH: Životima su se borili za pozicije, a pričali o državi

28/04/2023
1 minuta čitanja

Elmedin Konaković, lider NiP-a, jedne od stranaka koje čine novu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je o (ne)očekivanoj odluci NES-a i Stranke za BiH da odstupe iz koalicije.

Taj potez, na koncu, ipak nije uspio utjecati na većinsku podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kprilikom glasanja za novu vladu.

Komentirao je Konaković postupke predsjednika NES-a Nermina Ogreševića i predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića na FACE TV.

“NES je završen ovog dana kad je njihov ideolog, jer Ogrešević gore nije prvi čovjek koji odlučuje, on je drugi ili treći koji odlučuje, iznad njega postoji čovjek koji vodi sve procese, siva eminencija, Rifat Hozanović, koji je dogovorio sa Bakirom da mu da premijera, a da će on oboriti Vladu Federacije.

Da li je on prevario Efendića, da li Efendić nije shvatio, ne znam”, kaže Konaković,

Naglašava da su se čelnici NES-a i Stranke za BiH “životima borili za pozicije, a pričali o državi”.

“Na kraju su pogrešno procijenili, Semir pogotovo. On je jutros rekao: “Oni nemaju većinu u tom Domu”. Njegovi ljudi koji mene zovu da pitaju šta je bilo, kažu da je on njima rekao: “Nemaju većinu, ne mogu to završiti”, rekao je Konaković, aludirajući na glasanje za izbor nove Vlade.

Dodao je da je preksinoć zvao Efendića.

“Zvao sam ga preksinoć, kasno tačno, jer ja radim 24 sata. On kaže: “Ma, ne mogu sad, sutra se možemo čuti”. Precijenio se, pogriješio je”, rekao je Konaković kojem Efendićevi postupci nisu jasni.

Idina vrh