Konaković: Siguran sam da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona ako mi to uskoro ne riješimo

27/02/2024
1 minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se medijima nakon današnje sjednice Vijeća ministara. Istakao je kako etničko glasanje u komisijama za njega nije prihvatljivo.

“Kada je u pitanju Zakon o sudovima, on može trpiti modifikacije, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva. Napravili smo kompromise kako bismo postigli dvostepenost”:

Kazao je kako nije važno kako će se se zvati zakon o sudovima, jer ga neki zovu Zakon o sudu, a neki Zakon o sudovima.

“Kako god se zvao, ako je samostalan zakon i objektivnu dvostepenost, mi ćemo pristati i da se ne umanjuju nadležnosti”, rekao je Konaković.

Rekao je kako su spremni da reaguju hitno, da se sazove hitna sjednica kako bi se sve završilo u prihvatljivom vremenskom okviru te da se rezultati rada pošalju Evropskoj uniji.

“Tokom boravka u Indiji imao sam sastanke sa ministrima vanjskih poslova iz EU i svi očekuju stav Evropske komisije. Svi će se time voditi i ako Komisija bude prikazala pozitivne rezultate, to je od velikog značaja za BiH. Imamo pozitivne pomake, ozbiljna je stvar Zakon o sprečavanju pranja novca i Frontex, mislim da možemo napraviti još pomaka”, kazao je Konaković.

Govoreći o Izbornom zakonu, Konaković je rekao da se tehnika i tehnologija moraju uvrstiti, te da se mora regulisati izbor članova CIK-a, ali da neće pristati ni na kakve ultimatume.

“Siguran sam da će Christian Schmidt nametnuti ako mi to ne riješimo u kratkom roku”, istakao je Konaković.

Idina vrh