Konaković: Žao mi je što Dodik nije tu da porazgovaramo, opet je poslao nepotrebne poruke

02/05/2023
1 minuta čitanja

Čuli smo koliko je važna robna razmjena, posebno unutar odnosa Hrvatska-BiH-Republika Srbija, rekao je

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naglasio je, boraveći u utorak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, važnost ekonomske i svake druge saradnje na prostoru Balkana.

– Svi su naglasili koliko je ta politička sigurnost i stabilnost važna za razvoj bilo koje ekonomije i danas sam sretan slušajući ovakve poruke od svih potencijalnih partnera iz svih zemalja. Čuli smo koliko je važna robna razmjena, posebno unutar odnosa Hrvatska-BiH-Republika Srbija. Još jednom naglašavam potrebu da naglasak stavimo na te teme, a ne teme s kojima se mučimo dugi niz godina i oko kojih, čini mi se, još dugo nećemo imati nikakvu suglasnost – istakao je Konaković.

“Novo lice bh. politike”

Sretan je, kaže, što danas mogu pokazati “novo lice bosanskohercegovačke politike, lice kompromisa, projekata, povećanja plaća, brige o ljudima i radnicima, a ne onih tema koje umaraju ljude koji iz BiH bježe”.

– Ne znam zašto danas ovdje nema Milorada Dodika, bilo bi dobro da je tu. Mi smo tu da se dogovaramo. Republika Srpska je entitet u BiH i jednako nam je važan kao i Federacija. Ponovo je poslao neke nepotrebne poruke. Ne dozvoljavamo da neko svojata niti da neko drugi blokira stvari u RS i žao mi je da nije tu da o tome konkretno razgovaramo – naglasio je on.

Konaković je još rekao kako u dijelu izbornog zakonodavstva imaju ozbiljne zahtjeve koje su, napominje, artikulirali već u Neumu.

– Nas zanima ukidanje etničkog prefiksa, mogućnost da se Srbi iz Federacije, Hrvati i Bošnjaci iz RS biraju u Predsjedništvo, ukidanje etničkih prefiksa kad je riječ o Domu naroda države. Izborno zakonodavstvo je tema o kojoj svi brinemo i nadamo se da ćemo na ozbiljnim osnovama naći rješenje – utvrdio je on.

Ekonomske teme

Smatra kako će u tome lakše uspjeti ukoliko se prvo pozabave ekonomskim temama i olakšaju život građanima. Ako građani vide učinke kompromisa, naglašava Konaković, bit će lakše postići dogovor.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da Vijeće ministara neće funkcionirati ukoliko na dnevnom redu ne bude “Istočna interkonekcija”, Konaković je rekao da će biti “Istočna”, ali isto tako i “Južna interkonekcija”, i Zakon o VSTV-u i Zakon o vanjskim poslovima.

– Ništa mi ne uvjetujemo, ali zašto srpski predstavnici ne bi podržali ove dokumente. Ako to bude ucjena s njihove strane, onda to nije dogovor – zaključio je ministar Konaković.

Idina vrh