Kordić stao u odbranu Boške Ćavar: Neće vam uspjeti

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je, kako kaže, osuđujem stigmatizaciju pojedinaca u javnom i političkom prostoru zbog iznošenja vlastitih stavova.

Kordić je rekao da, nakon jučerašnje sjednice Gradskog Vijeća Grada Mostara na čijem je dnevnom redu bilo mnoštvo odluka od istinskog značenja za perspektivu i razvoj Mostara, između ostalog našao se i prijedlog odluke od strane Koalicije za Mostar koju predvodi SDA a tiče se isticanja obilježja na i unutar objekata Gradske uprave javnih ustanova i javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Grada.

“Kao gradonačelnik jučer sam na sjednici nedvosmisleno komentirao ovaj prijedlog odluke i označio ga neprihvatljivim i podlim. Naime, pod krinkom zaštite državnih, kantonalnih i gradskih obilježja, koja su svakako prisutna u svim institucijama, ustanovama i preduzećima Grada Mostara žele se zabraniti obilježja konstitutivnih naroda koji žive u Gradu Mostaru i time se izravno krše njihova prava i slobode”, napisao je Kordić na Facebooku.

Sličan prijedlog odluke, navodi on, od strane istih aktera pokušavao se nametnuti i kroz druga gradska vijeća u BiH poput Novog Travnika.

“Naravno, odluka je između ostalog i protuzakonita zato sto se o uređenju zastava i simbola ne odlučuje u gradskim i općinskim vijećima. Posebno osuđujem pritiske na pojedince koji su zbog glasanja po bilo kojoj tački dnevnog reda stigmatizirani. Naime, glasanjem po prijedlogu ovakvih odluka svaki pojedinac izlazi iz okvira stranačke politike, programskih smjernica a glasa isključivo u skladu s osjećajem pripadnosti i vrijednostima koje baštini”, dodaje Kordić.

Zaključio je da je važno razumjeti kako forsiranjem odluka koje isključuju konstitutivne narode i njihove simbole ne donose ništa dobro.

“Naprotiv, unose nemir, pritiske i sukobe, sto smatram nepotrebnim i neprihvatljivim. Ovakvi pokušaji koj imaju za cilj vraćanje Mostara u ‘grad slučaj’ kao takvi neće uspjeti. Bogatstvo našeg Grada, kao i države Bosne i Hercegovine je u različitostima koje trebamo poštovati i afirmirati. Sve drugo je potpuno neprihvatljivo i protivno pozitivnim propisima, ljudskim pravima i temeljnim slobodama”, zaključio je Kordić.

Podsjećamo, Ćavar je jučer, 31. oktobra, bila suzdržana prilikom izjašnjavanja, glasanja o isticanju obilježja na i unutar institucija i ustanova Gradske uprave. Prijedlog da budu istaknuti samo državni simboli nije prihvaćen. Iz NS-a su poručili da se “ograđuju” od glasanja Ćavar.