Kremlj šokiran današnjom Borrellovom izjavom o Rusiji: Više nije relevantan za Moskvu

05/09/2022
1 minuta čitanja

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell potpuno se poništio kao diplomat nazivajući Rusiju “fašističkim režimom” i njegove izjave o Rusiji ili odnosima s Rusijom više neće biti relevantne za Moskvu, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Takvim izjavama gospodin Borrell potpuno obezvrijeđuje sebe kao diplomata. Naravno, nijedna njegova izjava o Rusiji ili odnosima s Rusijom od sada neće biti relevantna”, rekao je Peskov.

Govoreći na međuparlamentarnoj konferenciji Evropskog parlamenta u Pragu ranije danas, Borrell je odgovarao na pitanja zastupnika koji su tražili “konkretne akcije protiv Rusije”. Borell je prešao na materinji španjolski i, prema službenom prijevodu, rekao da nema konkretnog plana za poraz “ruskog fašističkog režima”.

“Ali moj zadatak je skromniji i sastoji se u tome da pomognem Ukrajini na jedinstven zajednički način i da nastavim razgovore s međunarodnim akterima o primjeni usvojenih sankcija”, dodao je on.

Kasnije je Borellov glasnogovornik Peter Stano rekao da se Borell samo osvrnuo na raniju izjavu evropskog zastupnika te da on sam nije tako nazvao Rusiju.

Idina vrh