Krišto: Namjeravam graditi odnose Hrvata i Bošnjaka

12/07/2022
minuta čitanja

Kandidatkinja stranaka članica HNS-a BiH na oktobarskim Općim izborima Borjana Krišto (HDZ BiH) govorila je o predstojećim izborima i njenoj poziciji zajedničkog kandidata “stranaka hrvatskog naroda”.

– Ono što je važno u ovome trenutku jeste da sam ja po prvi put ispred HNS-a BiH kao zajednički kandidat kojeg ima hrvatski narod u utakmici za poziciju članice Predsjedništva BiH.

Prioritet da se promijeni Izborni zakon

Oni su se rukovodili mojim znanjem, iskustvom, političkim napose, u proteklih 20 godina obnašajući razne funkcije. Uistinu je jedna velika čast i odgovornost – ocijenila je Krišto gostujući u dnevniku RTV Herceg Bosne.

Govorila je i o tome šta namjerava raditi ukoliko bude izabrana.

– Naglašavam i ono u čemu vidim snagu, snagu hrvatskog naroda i očekujem da ona uistinu bude snaga, da pokaže svoje jedinstvo i zajedništvo i vjeru. Naravno da smo puno toga rekli i do sada, ono što je prioritet jeste da se promijeni Izborni zakon – istakla je.

Kaže da namjerava raditi na dobrobit cijele BiH te izgraditi odnose između Bošnjaka i Hrvata.

Krišto pocrtava da političari u BiH moraju učiniti sve kako bi postigli političku i privrednu stabilnost reformama za koje smatra da će poboljšati život građana.

– Htjela bih reći da svi znamo šta je bilo do sada, da su institucije BiH bile u raznim zastojima, pravili korak nazad nekakvim nepromišljenim političkim potezima.

Izgradnja dijaloga i povjerenja, uvažavanje BiH kakva je uspostavljena Daytonskim mirovnim sporazumom. Ona je država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive – navela je Krišto.

Osvrnula se i na prethodne izborne cikluse kada su birani članovi državnog Predsjedništva za koje hrvatske stranke smatraju da nužno nisu bili “legitimni predstavnici naroda”.

Dva bošnjačka člana Predsjedništva

– Takvu situaciju smo imali do sada u nekoliko navrata, i ovaj mandat je time bio obilježen, imali smo dva bošnjačka člana Predsjedništva i vidimo do čega je to sve skupa dovelo.

Kada pogledate unazad, vidimo da su sve to stvari koje su se negativno odrazile, možda su to bili i nekakvi počeci od čega je krenulo usložnjavanje političkih procesa od strane političkih predstavnika bošnjačkog naroda.

Vrijeme je da shvate da se sa takvom politikom prestane – istakla je Krišto.

Poručuje kako se BiH mora izgraditi kao mjesto istinskog dijaloga jer je domovina Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih naroda, te naglašava da politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka na pregovore o Izbornom zakonu nisu išli sa istim ciljem.

– Predsjednik Čović je toliko puta iznosio jasne stavove, iznosili smo svoje prijedloge koji su bili u skladu s Ustavom i koji nikoga nisu diskriminirali.

Međutim, bošnjački politički predstavnici su htjeli zadržati stanje kao što jeste ili kroz nametanje ustroja na način da BiH bude unitarna država što nije dobro za BiH jer je suprotno ustavnoj strukturi i dovelo bi u pitanje budućnost BiH – smatra Krišto.

Rezolucija njemačkog Bundestaga nije dobra

Evropski parlament usvojio je prošle sedmice rezoluciju o BiH u kojoj se, između ostalog, naglašava da je tempo pristupanja EU određen provođenjem reformi čiji je cilj garantiranje pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija, zasnovanih na vladavini prava, dobrom upravljanju i osnovnim pravima. Tom prilikom odbijen je amandman hrvatske zastupnice Željane Zovko o legitimnom predstavljanju.

– Što se tiče Evropskog parlamenta, mi smo svjedoci da EP i razne druge zemlje iznose svoje stavove kada je u pitanju BiH, a isto tako počesto i nismo u fokusu njihovog interesa kakav bi trebao biti, mislim da od toga niko nema išta.

Mi znamo realno stanje, u BiH se ne može tražiti krivac ni na jednoj strani, posebno na strani onoga ko je malobrojniji, ko nema demokratski kapacitet da neke stvari riješi. Ono što treba biti naš fokus je da tražimo rješenja – ocjenjuje Krišto.

Smatra da rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”, koju je njemački Bundestag usvojio o BiH, nije dobra.

– Takvi stavovi ne obavezuju nikoga, naravno, ali su štetni po budućnost i opstojnost BiH. No, duboko vjerujem da je Njemačka, kao zemlja saveznog uređenja, svoje stavove ugradila u stavove EU.

Mislim da bi im trebala biti na prvom mjestu obaveza da poštuju ustavno ustrojstvo BiH jer je to najbolji način kazati koliko volite svoju domovinu – zaključila je Krišto.

Idina vrh