Lagumdžija pojasnio mogu li se informacije iz aplikacija Sky i Ana koristiti kao dokaz

18/11/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija pojasnio je mogu li se informacije dobivene iz aplikacija Sky i Ana koristiti kao dokaz.

Kao predsjednik VSTV-a BiH rekao je da se generalno suzdržava od komentara o konkretnim postupcima koji se procesuiraju pred pravosudnim organima.

“Kao odgovor na ogromno interesovanje medija, u jednom od intervjua, osvrnuo sam se i na pitanja vezana za aplikacije Sky i Anom, sa ciljem slanja poruke javnosti da je pravosudna zajednica i krovno tijelo bh. pravosuđa svjesno značaja ove tematike za cjelokupno društvo”, naveo je Lagumdžija.

Naglasio je da informacije iz aplikacija Sky i Ana, koje su policijskim agencijama Bosne i Hercegovine proslijeđene, u načelu predstavljaju izvanredne inicijalne informacije veoma korisne za rad policijskih agencija i tužilaštava u BiH u otkrivanju radnji i počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala.

“Stoga policijske agencije i tužilaštva trebaju maksimalno iskoristiti ove podatke kako bi se otkrile kriminalne radnje i organizacije, kao i lica koji su članovi istih. Pribavljeni dokazi će se od strane bh. sudova cijeniti u konkretnim predmetima, uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te drugih pozitivnih pravnih propisa”, naglasio je on.

Konačno, kao predsjednik krovne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini želim da izrazim duboku zahvalnost na prilici koja se pružila pravosuđu BiH i agencijama za provođenje zakona da se na temelju navedenih podataka kvalitetno i odlučno bore protiv organizovanog kriminala. Moja je iskrena, lična i profesionalna, želja da iz te borbe izađemo kao pobjednici.

Prethodni tekst

Službenicima koji platu primaju iz budžeta FBiH isplaćena pomoć u iznosu od 1.080 KM

Sljedeći tekst

Shakira ipak neće pjevati u Kataru? Mediji tvrde da nikad nije bila u pregovorima za nastup

Idina vrh