Luka Garza: Dat ću sve od sebe svaki put, veselim se igrati za BiH!

13/08/2023
minuta čitanja

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas počinje pretkvalifikacije za Olimpijske Igre u Parizu, a na turniru u Poljskoj prva prepreka bit će im selekcija Portugala. Jedan od novih članova košarkaških “Zmajeva” Luka Garza govorio je neposredno pred odlazak u Poljsku, te je u razgovoru otkrio šta novo donosi u igri BiH, ko su mu uzori i poslao poruku svim fanovima reprezentacije BiH

Garza je na početku kazao kako mu je dolazak u nacionalni tim BiH jedno odlično iskustvo.

Sjajno je. Odlično iskustvo. Ono što mi je najupečatljivije je kako su svi srdačni i kako su me dočekali. Nisam nikog upoznao zvanično dok nisam došao u ekipu. Svi su sjajni i zaista sam zahvalan na tome“.

Da li primjetiš razliku u atmosferi; u poređenju sa SAD-om i ovdje?

Mislim da je zajedništvo zaista posebno i jasno mi je zašto su ovi timovi povezani na poseban način. Sve se radi zajedno, idemo na ručak, na kafu i razvijamo odnos“, kazao je Garza.

Dodaje da je timska hemija ogroman segment ekipe, a razvija se na ovaj način.

Itekako. Da bi tim bio uspješan, morate biti povezani. Kada si povezan sa svima, posebno u odbrani i napadu, ako komunicirate i osjetite timsku hemiju, ovo je način na koji se ona gradi. Posebno je impresivno gledati kako se ta povezanost odražava na ekipu na terenu“.

Odnos sa selektorom Bećiragićem je odličan, a Garza ističe da mu je bh. stručnjak pomogao od početka.

Posebno mi je drago što imam priliku učiti od ovakvog stručnjaka. Zaista sam zahvalan da sam u ovoj poziciji, da igram za BiH i predstavljam BiH, to znači svijet mojoj porodici i meni. Pomogao mi je mnogo. Ovdje je drugačija vrsta igre u poređenju sa NBA, ovdje se igra drukčije, ali trener je zaista pokazao veliko poštovanje i ima razumijevanja za moje greške ispočetka. Nadam se da ću nastaviti učiti i opravdati povjerenje“.

S obzirom da živimo u dobu kada skoro sve velike zvijezde otkazuju nastupe za nacionalni tim (op. a Jokić, Antetonkumpo), Garza nije takav primjer.

Ovo je nešto što znači jako puno ne samo meni nego i mojoj porodici. Veselim se igrati za BiH u narednim godinama. Ovo je nevjerovatno iskustvo. Mislim da je ovo vrsta košarke kojoj bi svi trebali težiti. Drugačije je. Atmosfera u kojoj se igraju utakmice je posebna, a oduvijek sam bio fan koji uživa gledati utakmice nacionalnog tima BiH, i sada dobiti priliku da budem dio toga je nešto što nisa mogao ni sanjati ali sam to želio“, kazao je i poručio:

“Vidjećemo šta će se desiti u budućnosti, ali za sada je jedno divno iskustvo i jedva čekam da budem dio ovog tima”.

Luka je u razgovoru također otkrio da je već upoznao neke od budućih saigrača.

Naravno da sam upoznao neke preko rođaka, kroz odrastanje s njim i igrali smo košarku po različitim dvoranima. S rođakom nikada nisam imao priliku zaigrati u istom timu ranije, on je otišao u Evropu a ja sam ostao u SAD-u. Upoznao sam Jusufa kroz ligu i odmah me pozvao u svoj dom, upoznao sam njegovu porodicu. Nije me toliko poznavao, ali me pozvao u svoj dom. To pokazuju kakva je on osoba, uzbuđen sam da igram i s njim u ekipi. Musa je neko koga sam gledao mnogo i želio igrati s njim. Sada sam dobio tu priliku“.

Još je poslao jasnu poruku svim Bosancima i Hercegovcima.

Samo znajte, dat ću sve od sebe svaki put. Uvijek kada dobijem priliku ću dati sve što mogu da doprinesem što boljoj igri moje države“.

Podsjećamo, naša košarkaška reprezentacija nalazi se u poljskim Gliwicama, a cilj za ove pretkvalifikacije je jedno od prva dva mjesto u kvalifikacionoj grupi u kojoj se još nalazi domaćin Poljska, te selekcija Mađarske.

Ukoliko dođe do cilja, naša najbolja košarkaška selekcija razigravati će protiv selekcija iz druge pretkvalifikacione grupe u kojoj se nalaze Češka, Izrael, Sjeverna Makedonija i Izrael.

Selektor Zmajeva, Adis Bećiragić najavio je susret protiv Portugalaca. Tvrdi da dobro poznajemo svog sljedećeg protivnika i da možemo izvući povoljan rezultat.

“Počeli smo već od sinoć pripreme za Portugal. Dobili smo sastave, znamo vrlo dobro da je to ekipa koja pokušava promjenama ritma, pogotovo u odbrani, isprovocira protivničku ekipu da igra van svog sistema. Nadam se da ćemo naći rješenje za to. Nadam se da ćemo turnir početi pobjedom, a krajnji cilj je da idemo u Francusku, to jest da osvojimo ovaj turnir”, rekao je Bećiragić.

Susret Bosna i Hercegovina – Portugal igra se danas u 16:30 sati, a Zmajevi su favoriti za pobjedu u ovom meču.

Idina vrh