Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, stupa na snagu u ponoć

24/05/2022
1 minuta čitanja

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopćio je premijer Viktor Orban.

Orban je ovo objavio u snimku na Facebooku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susjednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mjere.

Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku sigurnost njenih građana, zalihe energije i finansijsku sigurnost porodica i ekonomije, prenosi MTI.

On je naglasio da je Vlada, koja je danas položila zakletvu, odmah počela s radom i istakao da još niko ne vidi kraj rata u Ukrajini.

“Svijet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost porodica”, rekao je Orban, prenosi Tanjug.

On je dodao da Vlada, kako bi to učinila, mora da bude u mogućnosti da donosi odluke i reaguje brzo.

“Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogućit će vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare”, naveo je Orban.

Prethodno je danas mađarski parlament usvojio 10. amandman na Ustav, kojim se omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje u slučaju oružanog sukoba, rata ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji. Za amandman je glasalo 136 poslanika, dok je 36 bilo protiv.

Idina vrh