Međunarodni dan vatrogasaca: „Kada kreneš – ne znaš hoćeš li se vratiti“

05/05/2024
1 minuta čitanja

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca u Sarajevskom jutru gostovali su komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo Kemal Cacan i direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić.

„Nema ljepšeg osjaćaja nego kada nekome pomogneš, kada nekoga spasiš, kada spriječiš katastrofu. Onda si svjestan svoje uloge, svoje važnosti i benefita koje društvo ima od tebe. Kada govorimo o opasnosti, jednostavno rečeno, kada kreneš – ne znaš hoćeš li se vratiti. Takav nam je posao, mi smo svjesni toga. Mi se spremamo da te rizike smanjimo na najmanju moguću mjeru. Trenažni proces i obuka su svakodnevni i intenzivni, kako bi preduprijedili moguće katastrofalne i tragične situacije. U samom poslu ne gledamo na sebe, više gledamo na građane“, kazao je Cacan.

Brkanić kaže da je tokom tri godine shvatio kako se posao vatrogasca mora voljeti. Rekao je da su prošle godine u službu primljena 74 vatrogasca.

„Jako stresan posao. Nažalost, puno vatrogasaca oboljeva. Imali smo nekoliko smrtnih slučajeva otkako sam ja direktor KUCZ. Mahom su to kardiovaskularne bolesti. Oni zaista vole ovaj posao. Svi bježe od požara – oni idu u požar“, rekao je Brkanić.

Prethodni tekst

Muškarac pokušao dohvatiti loptu s drveta, pa pao: Zadobio moždano krvarenje i prijelom kičmenog pršljena

Sljedeći tekst

Ovo je pet najtraženijih poslova u Hrvatskoj: Programeri zabilježili ogroman pad na listi

Idina vrh