Memorijalni let golubova od Srebrenice do Sarajeva

10/07/2024
1 minuta čitanja

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) Sarajevo obilježilo je i 29. godišnjicu genocida u Srebrenici memorijalnim letom golubova.

EDZUP od 2007. godine učestvuje u obilježavanju tužnih godišnjica genocida u Srebrenici.

“I ove godine, u okviru obilježavanja 29. tužne godišnjice od najsvirepije egzekucije i ubistva 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, ovo društvo je organizovalo memorijalni let golubova pismonoša Srebrenica – Sarajevo”, navode iz EDZUP-a.

Danas u 10 sati, u memorijalni let od Srebrenice do Sarajeva iz Potočara je pušteno više od 350 golubova pismonoša.

“Naši članovi saosjećaju sa svim preživjelim, iskreno žale za nevino stradalim Srebreničanima. Zog toga osjećaju potrebu da i na taj, svoj način, koji ima posebnu simboliku, daju značaj tom tužnom događaju, te odaju poštovanje i počast svim žrtvama genocida u našoj Srebrenici”, istakli su iz ekološkog društva.

Podsjećamo, 14 žrtava genocida će 11. jula biti ukopane u Potočarima, u bh. entitetu u kojem 11. juli ni ove godine neće biti Dan žalosti.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Idina vrh