Izvor: Raport/avaz

Meteorolog Todorović objasnio kakav će biti i koliko će trajati hladni talas: Trebalo je 100 godina da prođe da se namjesti ovakva epizoda vremena

17/04/2024
1 minuta čitanja

Ljudski organizam može i do čak 48 sati unaprijed da osjeti da se vrijeme mijenja. Signal za to su glavobolja, loše raspoloženje, loš san… Te tegobe danas i sutra mogle bi biti intenzivnije jer su temperaturne razlike velike. Nije reč o drastičnim, već o uobičajenim promjenama vremena, kaže meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović povodom zahlađenja.

“Tokom proteklih dana oboreni su dnevni rekordi. Ali zanimljivo je da su ti rekordi do sad bili iz prve polovine prošlog vijeka. Trebalo je jedno sto godina da prođe da bi se ti dnevni rekordi oborili. Rekod za nedjelju kada je u pitanju Beograd je bio 1917. godine. A onaj u subotu je bio 1906. godine. Trebalo je 100 godina da prođe da se namjesti ovako jedna topla epizoda vremena“, kaže Todorović.

Ističe da je kiša najbitnije što sa sobom donosi zahlađenje.

“Već dva, dva i po mjeseca je manjak padavina, čak je drastični manjak bio u februaru, pa čak i u martu. Tako da mislim da poljoprivrednici najželjnije očekuju ovakvu vrstu promjene“, kaže Todorović.

„Uobičajene promjene vremena“

Ističe da ovakve vremenske promjene nisu drastične, već uobičajene, kada se iz vrelih dana prelazi u osvježenje.

“Istina, razlika u temperaturi je velika, ali potrebno je odgovarajuće odjevanje, ishrana, i tako dalje“, kaže Todorović.

Dodaje da se ovih dana ne očekuju nepogode, ali da bi ponegdje moglo biti kratkotrajne grmljavine i pljuska.

Topliji dani s početkom naredne sedmice

Zahlađenje, koje zapravo predstavlja tipično proletno vrijeme, potrajaće do početka naredne sedmice, uz blagi porast temperatura u četvrtak i petak.

Podjsetimo prije samo nekoliko dana u Zenici je izmjereno rekordnih 33 stepena.

Idina vrh