Milorad Dodik danas u Tužilaštvu BiH daje izjavu o kupovini vile u Beogradu

22/03/2022
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu dati izjavu u predmetu kupovine vile na Dedinju u Beogradu.Dodik je jučer kazao da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH. Ustvrdio je da se se ovaj predmet pokreće “iz političkih razloga” kako bi se “skrenula pažnja sa dešavanja u FBiH gdje nisu uspjeli da dogovore izmjene Izbornog zakona”.

Dodik će danas u 13 sati održati i konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu.

Kako smo ranije pisali, kupovina vile u Beogradu spornim kreditom iz propale banke lideru SNSD-a bi mogla biti najveća prijetnja. Dodik je ovaj predmet komentirao i u januaru.

“Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice”, kazao je tada Dodik.

Konkretno, predmet je zaveden kao “Pavlović banka”, koja već duže od šest godina čeka svoj pravi epilog. Radi se o predmetu koji je vezan za vilu u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Iako je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, što je nametnulo opravdanu sumnju da je kredit poslužio kao pokriće.

Da stvar bude gora po Dodika, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS-a, kojom je u tom periodu rukovodio kao premijer. Vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović, koji je nedavno stradao u saobraćajnoj nesreći, nakon odobravanja spornog kredita i sam je dobio kredit od Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od pet miliona KM.

Dodik je, navodno, ratu za sporni kredit u iznosu od nešto više od devet hiljada KM uplaćivao u kešu, a novac je donosio vozač koji je, također navodno, u iskazu Tužilaštvu BiH kazao da “nije brojao pare”, već ih je u banku donosio “zapakovane”.

Idina vrh