Milorad Dodik zloupotrijebio sjećanje na žrtve u Jasenovcu, pa sve redom vrijeđao i napadao: Sarajevo je istjeralo Srbe

23/04/2023
1 minuta čitanja

Boriću se do kraja života za slobodu srpskog djeteta, ma gdje ono živjelo, navodi Dodik u svom govoru

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini. Tom prilikom na manifestaciji je prisustvovao veliki broj zvaničnika, između ostalih i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te predsjednik RS-a Milorad Dodik. 

Iskazivanje volje

U svom govoru Dodik je galamio, vrijeđao, napadao kao da je na nekom narodnom teferiču ili predizbornom skupu, a ne na sjećanju za žrtve. 

– Borit ću se do kraja života za slobodu srpskog djeteta, ma gdje ono živjelo. Srbi ne mogu da žive bez slobode. Nije nikakva prijetnja, već samo želja da iskažemo svoju, narodnu volju da RS bude svoja na svome. Da jednog dana zajedno Srbija i RS budu zajedničke države – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da zajedno sa Srbijom već nekoliko godina se obilježava stradanja srpskog naroda.

– Ovdje je 700.000 ljudi umoreno na najsvirepiji način od NDH, hrvatskog naroda tog vremena i ustaškog pokreta. Ta tišina nas ovdje okuplja. Svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu. Sve to je bio dio plana koji traje dugo. Srbi su etnički čišćeni, a ono što nisu uspješno odradili u Prvom svjetskom narodu, nastavili su na ovom mjestu. Nastavilo se progonom Srba iz Krajine, i svih djelova Hrvatske – rekao je Dodik.

Poznata retorika

Pored toga, Dodik je nastavio sa svojom poznatom retorikom kako se Srbima u BiH ne želi priznati nacionalni identitet i vjera. 

Zatim je naveo da Srbi u BiH nisu bosanski Srbi. Pored toga, osvrnuo se i na Srebrenicu, te genocid koji se tamo desio, istakavši da se to neće nikada moći izjednačiti sa Jasenovcem.

U svom agresivnom govoru, je istakao da je ovo vijek srpskog ujedinjenja, jer je ovaj prošli bio vijek srpskog stradanja. 

Na kraju je naveo da je Sarajevo istjeralo Srbe, te da su ti isti Srbi izgradili pola glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali da je to sve ostalo.

Idina vrh